Guardia Civil grep en svensk man i den spanska turistorten Alcudia på norra Mallorca efter att han ska ha bombhotat ett flygplan på väg till Stockholm. Planet skulle lyfta från Palmas flygplats Son Sant Joan i fredags. Den svenske mannen som uppges vara i 20-årsåldern döms att betala 1.800 euro i böter.

Den spanska dagstidningen ABC skriver att svensken ska ha befunnit sig på Mallorca som turist. Guardia Civil i samarbete med datatekniker vid det flygbolag som äger det plan som bombhotades kunde avslöja svensken.

Mannen skulle flyga hem med det plan som bombhotades. Gendarmer ur Guardia Civil använde sig av digitala spår för att identifiera platsen som hotet skickades ifrån.

Mannen hade använt en dator vid det hotell där han bodde. Hotet om en bomb framfördes på engelska med hjälp av översättning via Google.

Annons

I torsdags inledde Guardia Civil en undersökning. Det visade sig att den dator varifrån hotet hade skickats fanns vid ett hotell i Alcudia. Guardia Civil hade inte många timmar på sig att ringa in personen eftersom flyget skulle avgå dagen efter, det vill säga på fredagen.

Mannen hade tidigare bett researrangören att han ville byta hotell vilket gjorde att Guardia Civil lättare kunde ringa in en profil över en misstänkt. Mannens önskan beviljades inte.

Svensken greps och förhördes vid domstolen i Inca i lördags. Han kommer att få betala 1.800 euro i böter.

Planet kunde avgå som planerat i fredags skriver dagstidningen Diario de Mallorca.