Peter Rotstam, 46, tillsammans med barnen Emma, 18, och Andreas, 21, är de första från samma familj som simmat över Gibraltar sund uppger den spanska nyhetsbyrån EFE som uppmärksammar händelsen. Enligt föreningen ACNEG (Asociación de Cruce a Nado del Estrecho de Gibraltar) inleddes simningen 09:58 igår morse. Av Ola Josefsson

Svenska Magasinet når Peter Rotstam vid hans föräldrar som har bostad på kusten sedan länge.

– Från början var det en utmaning som jag själv skulle göra. Sedan har de andra hakat på plus att det har blivit en insamling via SMS med pengar som går till Water Aid, rent vatten i Afrika, säger Peter Rotstam till Svenska Magasinet.

För tre år sedan ansökte Peter om att få göra simningen över sundet.
– Jag visste inte att det tar så lång tid med att få tillstånd. I vintras fick vi klartecken att simma någon gång tredje veckan i maj. Vi hade hoppats att simma i september så vi hade kunnat träna mer.

Annons

Simmarna utrustade med dräkt hade en 17,5 kilometer lång tur framför sig från Tarifa till udden Punta Almansa i Marocko. Turen tog 3 timmar och 54 minuter.
– Jag trodde det skulle ta längre tid. Drömgränsen var under fyra timmar.

Familjen Rotstam har varit på plats i Spanien sedan en vecka men på grund av för starka strömmar gick inte färden att genomföra förrän igår. Peter, Emma och Andreas simmade över till Marocko för att sedan ta båten tillbaka. I sundet finns knölvalar och massor med delfiner.

– Att det dessutom var upp mot 1.000 meter djupt. 300 fartyg om dygnet plus alla fiskebåtar. Från följebåtarna såg de valar stora som bussar, både knölval, kaskelott och dessutom späckhuggare gjorde inte simningen mindre nervös, säger Peter Rotstam.

Evenemanget bevakades av spanska sjöräddningen i Tarifa och Marockos motsvarighet i Tanger samt av den marockanska kungliga marinen.

Farmor och farfar som haft hus i El Faro i Mijas Costa i drygt 30 år följde simningen. Ikväll påbörjas återresan till Sverige för Peter, Emma och Andreas. Med flyg är väl bäst att tillägga.

Fakta/Simma över Gibraltar sund
Mercedes Gleitze från Storbritannien var först 1928. Snabbast: Georgios Charcharis, Grekland, 2 timmar16 minuter. Äldst: Daniel Carpio, 77 år. Yngst: Flera personer som 12-åringar. Första svensk: Anna-Carin Nordin, 2012.

Läs om simningen här