Den 49-årige svensken agerade shaman och var andlig ledare för en grupp som organiserade ceremonier med psykoaktiva substanser där även minderåriga deltog. Tack vare tips från allmänheten kunde spansk nationalpolis slå till mot ett hus i Tuilla i Asturien där 25 personer var samlade fredagen den 30 september.

Han har turnerat runt i 120 länder och talar tio språk. Han uppmanar kvinnor att alltid bära kjol och att inte klippa håret, enligt en artikel i dagstidningen El Comercio.

Ett pressmeddelandet från Inrikesdepartementet säger att den nyshamanistiska gruppen var verksam över stora delar av Spanien även om tillslaget skedde i Asturien i norra delen av landet. Totalt har fyra personer gripits däribland den andliga ledaren som är en 49-årig svensk medborgare, smal, blond, blåögd och med långt hår. De gripna har aktivt deltagit i att locka nya anhängare.

Den svenske shamanen har arrangerat riter där de närvarande intagit psykoaktiva substanser. Även minderåriga har närvarat vid dessa ritualer.

Polisen har kommit över en mängd psykoaktiva substanser.

Annons

Tack vare samarbete med allmänheten och tips som lämnats om destruktiva sekter via e-postadressen sectasdestructivas@policia.es fick polisen kännedom om gruppen och kunde slå till.

Vid tillslaget där 50 poliser medverkade inträffade i samband med en ritual.

Samtliga gripna är misstänkta för brott mot folkhälsan då de använt sig av och distribuerat psykoaktiva substanser. Det rör sig om Rapé, även känd som rapeh, hapé och hapay som är ett tobaksbaserat snus som används inom sydamerikansk shamanism.

De har även använt sig av en sydamerikanska brygd där växten caapi ingår även känd under namnet ayahuasca samt yopo.

Svensken höll till i ett avskilt hus långt från centrum och arrangerade riter med hallucinogena ämnen. Enligt pressmeddelandet från inrikesdepartementet var svensken ledare för sekten och han använde sig av droger som ayahuasca för att kontrollera sina anhängare.

Med ett checkhäfte köpte de olagliga substanser och finansierade därmed shamanen och hans familj.

Genom sociala nätverk spreds information om en alternativ terapi och sekten lovade bota missbruk, även om det skedde genom att använda droger.

Se film från tillslaget: