En svensk man i 80-årsåldern bosatt i ett samhälle på Costa del Sol står åtalad i Málaga för att ha misshandlat sin hustru. Mannen nekar till anklagelserna. Av Ola Josefsson

Mannen och kvinnan som båda är i 80-årsåldern har varit gifta i 49 år. De har vistats på Solkusten sedan 1960-talet. En granne till det svenska paret anmälde mannen den 5 februari för att ha misshandlat kvinnan. Enligt den kvinnliga grannen i 40-årsåldern ska den svenske mannen ha släpat in kvinnan i lägenheten genom att dragit henne i håret. Mannen ska även vid tillfället ha varit naken och hållit en kniv i handen.

Hustrun som lider av Alzheimer har vid flera tillfällen avvikit från hemmet. Läkarintyg från Sverige bekräftar att kvinnan lider av Alzheimer. Mannen och vänner i parets bekantskapskrets har vid flera tillfällen fått söka efter kvinnan. Även lokalpolisen har kört hem kvinnan.
Vid 21-tiden den 5 februari ville kvinnan ut men mannen stoppade henne. Kvinnan skulle vid tillfället ha gett ifrån sig höga skrik varpå grannen ringde polisen som kom till platsen.

Mannen hade låst dörren och gömt undan nyckeln för att inte kvinnan skulle ta sig ut. Polisen slog genast in dörren och vid ögonblicket skadades mannen svårt när han fick dörren över sig.

Annons

Mannen hade vid händelsen ringt parets gemensamma vänner som kom till platsen.
– Han var rejält blodig då han hade fått dörren mot ansiktet, säger en av svenskens vänner som kom till platsen. Han syddes i huvudet på plats av ambulanspersonal.
Samtidigt visar ett läkarutlåtande att hustrun inte har några skador från någon misshandel.

Under gårdagen skulle en snabbrättegång ha hållits i Juzgado de lo Penal i Ciudad de Justicia i Málaga. Rättegången, som Svenska Magasinet var på plats för att bevaka, blev uppskjuten till sommaren eftersom den kvinnliga grannen inte infann sig, även en polis saknades. Enligt åklagaren ska mannen ha hotat den kvinnliga grannen.

En vän till mannen som har ställt upp som karaktärsvittne säger till Svenska Magasinet:
– Jag har känt paret i många år och umgåtts med dem. Han har alltid behandlat henne väl.

Förutom att den kvinnliga grannen har uppgett att mannen ska ha släpat in kvinnan i lägenheten genom att dra henne i håret, dels varit naken och hållit en kniv i handen ska grannen också ha uppgett att parets bostad är smutsig och att mannen är alkoholiserad.

Den svenske mannen i 80-årsåldern har besöksförbud och får inte träffa sin hustru som vistas på hemlig ort inlåst.