Den folkkäre skådespelaren och vissångaren Sven-Bertil Taube avled i fredags 87 år gammal. Sven-Bertil Taube dog av naturliga orsaker i London, uppger hans manager Anders Ramstedt för TT.

– Åldern har tagit ut sin rätt, säger Ramstedt.

Han blev 87 år gammal.

Sven-Bertil Taube, Everts son, är en av våra mest omtyckta sångare som också har spelat på Dramaten och i flera Hollywoodfilmer.

Läs mer: Taubesällskapet njuter av det spanska livet – men var Evert Taube i Spanien?

I september 2016 hyllades Sven-Bertil Taube med flera program i Sveriges Television. Sven-Bertil hade passerat 80 och var populärare än många andra betydligt yngre artister. Sommaren 2016 turnerade han runt och sjöng visor, berättade egna minnen av dem både som människor, diktare och trubadurer.

I programmet berättade Sven-Bertil om sin egen väg och hur han som 20-åring reste till Madrid för att studera gitarr. Men det var för kallt i den spanska huvudstaden vintertid.

”Vattenglaset på mitt rum frös till is” berättade Sven-Bertil som tog sig ned till Costa del Sol och Málaga. Eller Pedregalejo dit så många svenska språkstudenter senare skulle resa för att lära sig spanska.

På 1950-talet låg Spanien långt, långt borta och i Torremolinos fanns bara två ynka pensionat. I Pedregalejo fiskade man som på Jesus tid, drog not och fick upp fisk. Not är ett stort nät bundet av garn som dras genom vattnet och tas ihop vid stranden eller i en båt.

En ung Sven-Bertil reste däremot till Málaga för att lära sig spela gitarr.

Han bodde i en liten fiskestuga precis vid Medelhavet. En morgon fick Sven-Bertil besök av en liten hund, en vit hund med bruna och svarta fläckar.

”Är det solo (ensam)” frågade Sven-Bertil och hunden nickade och fick lite mat.

Hunden flyttade sedan hem till Sven-Bertil och följde honom till spårvagnen varje dag när han skulle till gitarrlektioner i Málaga. När Sven-Bertil kom tillbaka på eftermiddagen stod ”solo” och väntade.

En dag kom ett brev. Det var från Olle Adolfsson i Sverige. Det var till Málaga Adolphsons ”Skärgårdsbrevet” anlände, en visa skriven i brevform till den unge Sven-Bertil på vift.

Den första som fick höra ”Skärgårdsbrevet” var hunden ”Solo”. Visan innehåller texten ”du känner nog i Spaniens land en doft av skärgårdsvind”. Senare reste Olle och hälsade på Sven-Bertil i Málaga.

Det Sven-Bertil fick lära sig vid gitarrskolan i Málaga förmedlade han till Olle.

”Läraren visste inte att han egentligen undervisade två personer. Först jag och sedan berättade jag vidare för Olle. Fem pesetas kostade en gitarrlektion på den tiden” minns Sven-Bertil.

Vi är många som idag minns Sven-Bertil Taube med glädje och värme.