Socialdemokratiska PSC (Socialistpartiet i Katalonien) som är ett dotterparti till Spaniens regeringsparti PSOE vinner regionvalet i Katalonien med 23,04 procent av rösterna. Presidentkandidaten Salvador Illa hos PCS blir nu den som ska försöka bilda regionregering.

Ska den tidigare hälsovårdsministern lyckas ro det projektet i hamn? De flesta tvivlar. Salvador Illa har fram till den 5 mars att få ihop en regionregering. Sedan väntar första omröstningen i det katalanska parlamentet 19 mars.

Lyckas inte Illa att sy ihop en regering får Pere Aragonès (Esquerra Republicana) chansen.

Ingen tror i dagsläget att Salvador Illa får ihop en regionregering. Anledningen är att inget av de två stora separatistallianserna Tillsammans för Katalonien (Junts per Catalunya, JxCat) och Kataloniens republikanska vänster (ERC) som är nära på jämnstora, 32 respektive 33 mandat, vill samarbeta med PSC (33 mandat).

Annons

Tillsammans med det mer extrema separatistpartiet CUP (9 mandat) har de tre skrivit på en pakt om att inte samarbeta med Salvador Illa och PSC.

Och tillsammans får ERC, Junts och CUP 74 mandat vilket räcker för att få majoritet. Majoritet uppnås vid 68 mandat.

Inför valet pratades det mycket om vilket som kan bli största parti. Det blir avgörande för hur hårt självständighetsfrågan kommer att drivas. JxCat är väldigt angeläget om att hålla frågan vid liv, medan ERC har en något mer moderat hållning.

Från söndagens regionval i Katalonien kan vi också konstatera följande:

Ciudadanos gör ett katastrofval jämfört med regionvalet 2017 och tappar 30 mandat.

Högerpartiet Vox tar sig in i det katalanska parlamentet för första gången och blir det fjärde största partiet med 11 mandat. Det är fler mandat än Ciudadanos (6) och Partido Popular (3) får tillsammans.