En gigantisk brand vid en hanteringsanläggning av gamla däck i Valdemoro söder om Madrid som uppges vara den största i Europa bröt ut strax efter klockan 1 i natt. Omkring 100.000 ton däck finns på ett hundra hektar stort område skriver nyhetsbyrån EFE.

Vid middagstid på fredagen hade nära på hälften av ytan brunnit uppger lokala medier i Madrid. Helikoptrar och flygplan har satts i släckningsarbetet.

Hanteringsanläggningen av gamla uttjänta däck ligger på gränsen mellan Seseña (Toledo) och Valdemoro (Madrid) och brandförsvaret i regionen Castilla-La Mancha aktiverade vid middagstid på fredagen en klass 2-varning på grund av den giftiga röken. Det var i den del av avstjälpningsanläggningen i Valdemoro som branden började skriver nyhetsbyrån.

I oktober ifjol konstaterades det att hanteringsanläggningen hade 100.000 ton däck. Röken kan ses på långt håll och enligt brandförsvaret är det röken som kan orsaka de största problemen för invånarna i området.

Annons

Borgmästaren i Seseña, Carlos Velázquez, sa i en intervju för radiokanalen Cadena Ser att man uppmanat invånare i tre områden att hålla sig inomhus på grund av rökutvecklingen. Dessa områden är El Quiñón, Seseña Nuevo och Vallegrande.

Experter varnar för att röken är mycket skadlig för hälsan. Partiklar kan finnas i luften upp till ett år och kommer inte bara att försvinna efter att myndigheterna har fått bukt med branden.

Att släcka en däckbrand beskrivs som mycket komplicerat. Vad som orsakat branden är i skrivande stund oklart även om det spekuleras i att branden kan vara anlagd.

(Foto: Twitter @AlvinGLG)