Moddy´s har sänkt Spaniens kreditbetyg till Aa2 från Aa1, med negativa utsikter. De negativa utsikterna speglar att risken för Spaniens statsfinanser fortsätter att väga över åt nedsidan.

Spanien har höga finansieringsbehov. Den spanska regeringen beräknar behovet av kapitaltillskott till 20 miljarder euro medan Moddy´s beräkningar ligger på över det dubbla.

Gulfstaten Qatar pumpar in närmare 300 miljoner euro i ett gäng sargade spanska småbanker. Enligt nättidningen Cinco Dias väntas den lilla staten pumpa in mer pengar på Madridbörsen den närmaste tiden.

Skälen för nedgraderingen är för det första att de kommande kostnaderna för omstrukturering av bankerna kommer att överstiga regeringens nuvarande antaganden och leda till en större ökning i skuldkvoten.

Annons

För det andra finns en fortsatt oro över den spanska regeringens förmåga att uppnå den krävda uthålliga och strukturella förbättringen i de offentliga finanserna, givet begränsningarna i centralregeringens kontroll över de regionala regeringarnas finanser, såväl som bakgrunden av endast måttlig ekonomisk tillväxt på kort till medellång sikt.

Riskerna mot de offentliga finanserna ligger på nedsidan, och Spaniens sårbarhet för marknadsoro förblir förhöjd givet finansieringsbehoven, inte bara för staten utan även för regionala regeringar och för bankerna.

Portugal lånade i onsdags en miljard euro på ett år vilket gav en ränta på 4,3 procent. Det är mer än vad Grekland betalar på sina numera 7,5-åriga nödlån.