Spaniens regeringschef Pedro Sánchez öppnar nu dörren för att det kan bli allmänna val i Spanien samma dag som valet till Europaparlamentet och lokalvalen är planerade, söndagen den 26 maj. Det kan bli resultatet om inte budgeten går igenom. Det rapporterar spanska medier på tisdagen.

Uttalanden om datum för extraval från señor Sánchez beskrivs som en liten politisk omskakning. Regeringspartiet PSOE och de övriga partierna har tidigare varit inriktade på att de allmänna valen i Spanien skulle hållas någon gång på hösten 2020.

Partido Popular och Ciudadanos ifrågasätter idag PSOE-ledaren utspel med ”att leka med datum för allmänna val”.

Enligt de senaste opinionsmätningarna har PSOE och Pedro Sánchez vind i seglen. Samtidigt har regeringen ett svagt stöd i parlamentet. Flera frågor väntar på en lösning samtidigt som Katalonienkrisen fortsätter liksom migrationskrisen.

Annons

Under gårdagen besökte den spanska regeringschefen Marocko för att lösa problemet kring papperslösa illegala migranter som tar sig till Spanien från Nordafrika. Marocko kräver mer stödpengar från EU och mer pengar för fiskeavtalen.

Ett annat ämne som sysselsätter Pedro Sánchez är var den tidigare diktatorn Fransisco Francos kvarlevor ska placeras. Sánchez sa tidigare i år att den frågan skulle vara löst före årets slut.