Tio céntimos upp eller ner på en vara kan inte verka så mycket men många bäckar små ger en stor å när det gäller inköp av flera varor. Alcampo i Marbella är billigaste supermercado i provinsen medan Mercadona är billigast i Málaga stad visar senaste undersökningen ”Compra maestra” som konsumentorganisationen OCU (Organización de Consumidores y Usuarios) ligger bakom.

I genomsnitt lägger familjer i Spanien 909 euro om året på inköp vid livsmedelskedjor. Den senaste undersökningen som OCU innefattar 1.137 stormarknader och livsmedelsbutiker i större spanska kommuner. 35 supermercados har undersökts i provinsen Málaga.

Billigast är Alcampo i Marbella följt av tre Mercadona i Málaga stad på avenida Arroyo de los Ángeles, Vialia och på calle Villanueva del Rosario. Även Supermercados Dani i Fuengirola och Antequera tillhör de billigaste.

För att ingå i studien måste butikerna uppfylla ett krav. De ska erbjuda 233 olika produkter som ingår i varukorgen designad av OCU. Produkterna finns i tre kategorier: färska livsmedel, förpackade produkter och lågprisprodukter.

Annons

Därför är vissa stormarknader utelämnade i studien därför att dessa inte har dessa produkter.

De billigaste butikerna i Spanien har index 100. I genomsnitt får butikerna i provinsen Málaga index 116 vilket betyder att de är 16 procent dyrare i provinsen Málaga jämfört med genomsnittet i Spanien.

Den billigaste livsmedelsbutiken i Spanien hittar vi i Granada, supermercado Dani. På andra plats ligger Alcampo i Vigo. Dyrast är Sánchez Romero i Madrid.

Bland de billigaste livsmedelskedjorna generellt hittar vi Dani, Cash & Fresh och Alcampo. Bland lokala livsmedelskedjor ligger Maskom på tredje plats bakom Dani och Deza.