Det är inte bara Svenska Magasinet som stöttar rosa bandet med insamling och evenemang. Det gör även Marbella med ett motionslopp. En av åtta kvinnor drabbas av bröstcancer under sin livstid. En av dem som nyligen drabbats är Torremolinos borgmästare Margarita del Cid.

Oktober är en månad vi förknippar med Rosa Bandet och olika insamlingar till Cancerfonden. Vi på Svenska Magasinet har valt att göra en aktiv insats då även vi drabbats av sjukdomen i vår närhet.

Genom att klicka HÄR kan du bidra med det som du kan. Inget bidrag är för litet för ett så viktigt ändamål. Tillsammans är vi starka.

Du kan också swisha ditt bidrag till 90 1951 4 och skriv BESEGRA27542. Lägg till ditt namn sist i meddelandet om du vill att det ska synas på Cancerfondens insamlingssida.

En av åtta drabbas

Annons

En av åtta kvinnor drabbas av bröstcancer under sin levnad. En som nyligen har drabbats är Torremolinos borgmästare Margarita del Cid.

Bara en dag efter manifestationen som den spanska föreningen mot cancer höll med en gemensam marsch från Torremolinos till fritidshamnen Puerto Marina i Benalmádena meddelade Margarita del Cid att hon hade fått diagnosen bröstcancer.

– Jag är optimistisk och tänker ta mig ur det här, säger borgmästaren som vill förmedla samma positiva hopp till kvinnor som är i samma situation.

I en intervju i dagstidningen Diario SUR uttrycker hon sitt fulla förtroende för läkarna och hon börjar sin behandling denna vecka vid ett offentligt sjukhus.

Marbella

Under temat ”El rosa es más que un color”, Rosa är mer än en färg, arrangeras stadsloppet Carrera Marea Rosa i Marbella den 20 november. Evenemanget presenterades nyligen vid föreningen Asociación Española contra el Cáncer i Marbella.

Det går redan nu att anmäla sig till loppet som är fyra kilometer och avslutas med målgång vid kongresshallen Adolfo Suárez där det hålls ett evenemang där besökare kan dela med sig av sina erfarenheter av sjukdomen. Att delta i loppet kostar tio euro som oavkortat går till kampen mot bröstcancer.

Du anmäler dig genom att klicka här.

Under 2021 upptäcktes 34.353 nya fall av bröstcancer i Spanien vilket är 30 procent av samtliga cancerfall som drabbar kvinnor. Chansen att överleva efter fem år är 85 procent.

Enligt uppgifter från Observatorio contra el Cáncer i Málaga har 1.189 fall upptäckts hittills i år vilket gör Málaga till den mest drabbade provinsen i Andalusien efter Sevilla.