Spansk polis har gripit två ansvariga personer vid akademierna i Málaga och Alicante för att de har erbjudit och sålt förfalskade akademiska diplom. Polisräden går under namnet ’Estudiante’ och totalt är 27 personer gripna. Det uppger i dag nyhetsbyrån EFE.

Flera av de gripna har fått falska universitetstitlar som läkare, psykologer, läkare inom sjukgymnastik och rehabilitering, kemiska läkemedel, skogsingenjör och historiker. De gripna har arbetar på privata kliniker där de utför silikonoperationer, botoxinjektioner, skriver ut receptbelagda läkemedel eller arbetar som sjukgymnaster.

Polisoperationen som går under namnet ”Estudiante” började nystas upp i San Sebastian där tre sjukgymnaster greps. De påstod att de köpt sina diplom eller certifikat för 18.000 euro.

Förundersökningen har fortsatt i ytterligare 18 städer i Spanien och hittills är 27 personer gripna. Ytterligare tolv andra personer är misstänkta utöver ytterligare en man som sitter gripen i Perus huvudstad Lima varifrån de falska diplomen har postats. Gripanden har gjorts även i Alicante och Málaga och senast i Fuengirola.

Annons

Det var när polisen gjorde gripanden i San Sebastian i norra Spanien som man började nysta upp härvan som bara har vuxit sedan dess. En av de gripna i Alicante har en klinik där mycket av examensarbete inom medicin och kirurgi har utförts. Ägaren här har haft en partner i Málaga som har erbjudit förfalskningar och de två har besökt Peru åtskilliga gånger.

Polisen har genom en databas kunnat spåra penningbelopp som har överförts mellan olika konton. Man har även samarbetat med Utbildningsdepartementet, Ministerio de Educación y Ciencia. Det har visat sig att de som sitter gripna har köpt sina titlar.

Två personer av de 27 som sitter gripna har jobbat på ett vårdhem i Caceres där de håll på att ta livet av två äldre människor på grund av att de hade skrivit ut fel läkemedel, uppger nyhetsbyrån EFE.

Åter andra har jobbat med skönhetsoperationer och som läkare för lag inom handboll och volleyboll.