En stor havsbaserad vindkraftspark med 55 vindsnurror som täcker ett område som motsvarar 30.000 fotbollsplaner planeras utanför Fuengirola och Marbella. Det skulle försörja 660.000 hem enligt uppgifter från Málaga universitet vilket är fler än dagens 649.000 hem som finns i Málagaprovinsen. Vindkraftparken planeras att byggas 25 till 40 kilometer utanför kusten.

Det är Diario SUR som i onsdagens nummer berättar om projektet som har döpts till Nao Victoria som var skeppet som ingick i expeditionen Magallanes-Elcano som seglade runt jorden på 1500-talet.

Den spanska regeringen har redan fått in ansökningar om tillstånd av den internationella gruppen om att bygga havsbaserad vindkraft utanför Solkusten.

Både ekologer och forskare liksom yrkesfiskare som tidningen har talat med är positiva till projektet. Yrkesfiskarna anser att platsen med den havsbaserade vindkraften som planeras att byggas 25 kilometer utanför kusten inte påverkar området där de vanligtvis fiskar.

Rafael Yus, samordnare vid miljöorganisationen Gena-Ecologistas en Acción, säger att de är positiva till att bygga ut den havsbaserade vindkraften.

Det finns inget annat val än att satsa på energiomställning, menar miljöexperter som i allmänhet är positiva eftersom fördelarna överväger möjliga nackdelar.

Enrique Salvo, professor i miljövetenskap vid Málaga universitet, anser att det är ett bra projekt som inte kommer att ha några större negativa konsekvenser varken när det gäller förändringar av havsströmmar eller skada havsbotten.

Den internationella gruppen är IberBlue Wind som är ett konsortium där bland annat irländska Simply Blue Group och spanska Proes Consultores ingår som är specialiserade på vindkraft och förnybar energi.

De 55 toppmoderna vindkraftverk skulle kunna producera 990 megawatt el när de är i full drift. Målet är att den är i drift till 2030.

Investering ligger på mer än 2,5 miljarder euro.