Myndigheter från de två länderna samarbetade och genomförde ett historiskt tillslag.  

Förra veckan plockade polisen i Katalonien (Mossos d’Esquadra) ned ett italienskt narkotikanätverk som hade verksamhet i regionen. De jobbade tillsammans med italienska Guarda di Finanza och Europol under utredningen som är den största internationella av sitt slag i Mossos d’Esquadras historia. 

Poliserna slog till på flera olika platser i norra Italien och runt om i Katalonien. 78 personer arresterades och mer än 30 ton hasch togs i beslag. 

Det hela började med en falsk kidnappning – som inte var relaterad till narkotikautredningen. Den italienska polisen undersökte då olika affärsverksamheter i Milanos Chinatown och upptäckte en affär som sålde pälsar och drevs av kinesiska medborgare som deltog i droghandel. 

Annons

Kameror placerades i affären och snart upptäcktes att den användes för penningtvätt. Ett större pussel började läggas. Snart kunde kopplingar göras till en man som identifierats under 2020 i den katalanska kommunen Badalona när han bar runt på 300 000 euro i kontanter. 

Mannen ställdes då inför rätta i Katalonien men det kunde inte bevisas att något brott hade begåtts. Nu kunde dock den italienska polisen bekräfta att mannen ingick i en milanesisk organisation som smugglade hasch. 

Nätverket bestod av tre grenar

Ett samarbete mellan Mossos d’Esquadra och de italienska myndigheterna inleddes och när de utbytte information kunde de se att den kriminella organisationen bestod av tre grenar. 

Den första utgjordes av italienare baserade i Katalonien, däribland nätverkets ledning, som hade hand om och översåg transporten av drogerna och insamling av pengar. 

Antoni Salleras, chefsutredare i Mossos d’Esquadra, förklarade att de upptäckte “sju av gruppens ledare i Katalonien som alla hade en hög levnadsstandard trots att de inte kunde uppvisa någon anställning eller inkomst”. 

Den andra grenen var också baserad i Katalonien. Den bestod av marockanska medborgare vars uppgift var att få tag i hasch i Marocko och sedan frakta den med traktorer till Katalonien. Den tredje bestod av spanjorer som sedan tog emot drogerna och fraktade dem i lastbilar till Italien. Under tillslaget hittades 400 kg hasch i en enda av dessa lastbilar. 

26 miljoner euro

När drogerna anlände i Italien betalade de italienska medlemmarna i organisationen för dem genom den tidigare nämnda pälsaffären och några andra näringsidkare, främst klädbutiker och restauranger. 

Under de sex månader som utredningen pågick kunde italienska utredare uppskatta att 26 miljoner euro nådde Italien på grund av denna droghandel. 

Polisen slog sedan till på 103 olika platser, 30 i Spanien och 73 i Italien. Totalt greps 78 personer, 20 i Spanien och 58 i Italien. I Spanien beslagtog den katalanska polisen 716 000 euro i kontanter och 80 000 i kryptovalutor, sex lyxfordon, tre bostäder samt ett flertal klockor av dyra märken.