Mustafá Maya som pekas ut som den störste rekryteraren av jihadister i Europa har återigen gripits av polisen. Denne gång skedde gripandet i spanska Melilla i Nordafrika.

Landets antiterroristberedskap har i dagsläget cirka 800 misstänkta jihadister under radarn.

Gårdagens gripande av Mustafá Maya som är i 60-årsåldern inträffar bara några dagar efter att polisen gjort ett tillslag mot ett rekryteringsnätverk i Spanien.

Diario Sur skriver att Mustafá Maya är spansk medborgare med romska rötter som senare konverterad till islam. Han föddes i Belgien av föräldrar som var spanska medborgare.

Annons

Maya greps 2014 och dömdes 2018 till åtta års fängelse av nationaldomstolen. För ett år sedan blev Maya frisläppt.

Spansk polis arbetar för närvarande med över 800 utredningar om jihadism.

”Global jihad”

2018 dömdes Maya för att tillhöra en terroristorganisation och ansvarig för ett nätverk som sedan 2012 hade ägnat sig åt att rekrytera och skicka krigare från Mali, Syrien och Libyen för att strida för Al Qaida och Daesh. Propagandan och ideologin gällde ”global jihad”.

Det senaste utredningen visar att att Mustafá Maya återigen har börjat rekrytera jihadister via plattformen ”Sharia4Spain” med 400 följare. Samma plattform som användes 2014.

Målet är att rekrytera frivilliga till att utföra terrorattacker men också att skickas till konfliktområden och utföra massakrer på civilbefolkning, kidnappningar av journalister eller utländsk personal som ägnar sig åt humanitärt arbete.

Brände Israels flagga

I Melilla är 1.200 judar bosatta och är den enda platsen i Spanien där incidenter kopplade till antisemitism har inträffat de senaste dagarna då en grupp människor orsakade bråk framför synagogan och brände Israels flagga.

I förra veckan gjorde spansk nationalpolis ett tillslag mot ett nätverk som ägnat sig åt rekrytering och glorifierat terrorism. Medlemmarna var länkade genom slutna sociala nätverksgrupper och hade genomgått en radikaliseringsprocess. Gripanden gjordes i Cubells (Barcelona), Huétor Tajar (Granada) och Madrid.

Kriget mellan Hamas och Israel har ökat risken för attacker i Spanien, liksom i övriga Europa.

800 utredningar

Spaniens enhet som arbetar mot terrorism Citco (Centro de Inteligencia contra el Terrorismo y el Crimen Organizado) och inrikesministern Fernando Grande-Marlaska hade i fredags en pressträff där de förklarade den aktuella situationen och problemets omfattning.

Landets säkerhetsstyrkor arbetar för närvarande med över 800 utredningar kring personer med kopplingar till jihadism.

Enbart i Valenciaregionen undersöker polisen 80 personer med kopplingar till jihadism. Det är misstänkta personer som antingen har återvänt från länder som är i konflikt men även personer som redan sitter frihetsberövade och som agerar inifrån fängelser.

I Paris har två män gripits misstänkta för att ha kopplingar till Abdesalem Lassoued som dödade två svenskar i Bryssel för lite mer än en vecka sedan.