21 personer tillhörande två kriminella grupper har gripits i det största tillslaget någonsin mot momsbedrägerier inom bränslesektorn.

Det är Guardia Civils operativa centralenhet (UCO) och skattemyndigheten som i en gemensam operation (Operación Drake) har avslöjat ett nätverk av 300 företag som har lyckats förskingra mer än 150 miljoner euro. Operationen inleddes 2015 och har varit mycket komplicerad eftersom organisationerna hade ett affärsnätverk av mellanhänder och frontmän för att försvåra arbetet för myndigheterna.

Verksamheten hade sitt huvudsäte i Madrid och det är också där som 14 av de 21 arresteringarna har gjorts. Men de hade verksamhet också i Alicante, Castellón, Valencia, Lleida och Girona.

Det har beslagtagits 2 båtar, 61 lyxbilar, 2 miljoner liter bränsle. 347 bankkonton har blockerats av mer än 1.000 undersökta konton.

Annons

Värdet av det beslagtagna är ännu inte helt fastställt, men en första försiktig uppskattning ger siffrorna 4 miljoner i bränsle, 150 miljoner i fastigheter, 4 till 5 miljoner i fordon och en avsevärd mängd i transaktionskonton, dessutom cirka en miljon i kontanter.

I nätverket fanns det en arbetsfördelning där man fick klättra stegvis uppåt under flera år. Många var helt otränade och höll en låg profil, deras bidrag var att stå med sitt namn för fiktiva företag – för detta fick de mellan 3.000 och 10.000 euro per månad. En annan grupp var de kommersiella som hade till uppgift att skaffa kunder (bensinstationer). Dessa sistnämnda är fortfarande under utredning. Bildtext: Agenter från UCO räknar pengar vid ett tillslag i Operación Drake, foto: Guardia Civil.