Det amerikanska bioteknikföretaget Moderna inc. har träffat ett avtal med det spanska företaget ROVI SA. Avtalet innebär att ROVI skall licenstillverka Modernas vaccinkandidat (mRNA-1273) för leverans till marknader utanför USA. ”Moderna har åtagit sig att hjälpa till att hantera Covid-19-krisen. Vi är glada över att samarbeta med ROVI för att potentiellt kunna leverera hundratals miljoner doser av det färdiga mRNA-1273-vaccinet, när det väl har godkänts, och hjälpa till att hantera behovet av ett Covid-19-vaccin över hela världen, ”säger Juan Andrés, chef Teknisk drift och kvalitetsansvarig för Moderna. ”ROVIs erfarenhet som en global tillverkare av läkemedel och dess specialisering inom fyllning och efterbehandling kommer att vara ett viktigt samarbete för oss för att etablera dedicerade leveranskedjor som kan tillgodose behoven i olika länder och regioner. Jag är glad över att kunna arbeta med ROVI igen. ”

Juan López-Belmonte Encina, VD för ROVI, kommenterade: ”Vi är mycket glada för samarbetet med Moderna, vars vaccin mot COVID-19 är en av de mest avancerade i kapplöpningen för att lösa denna hälsokris. Vi skulle vara mycket glada om ROVI skulle kunna vara en del av lösningen på denna pandemi som påverkar oss alla och stöder Moderna i dess arbete. Vår beprövade erfarenhet och kapacitet som tillverkare av injicerbara produkter har gjort det möjligt för oss att nå detta avtal, vilket kommer att bidra till att stärka vårt tillverkningsområde och ge oss en möjlighet till betydande tillväxt inom detta område. Jag vill också tacka hälsoministeriet och det spanska läkemedelsverket för deras engagemang och stöd under hela denna processen”.

Som en del av avtalet kommer ROVI att ha fyllning och efterbehandlingskapacitet för injektionsflaskor. För att kunna göra detta kommer de att installera en helt ny produktionslinje för blandning, fyllning, automatisk visuell inspektion och uppmärkning av hundratals miljoner doser av kandidatvaccinet som beräknas vara klart för leverans i början av 2021. ROVI kommer också att nyanställa den personal som krävs för att bedriva tillverkning, produktion och leverans av vaccinet. Hela produktionskedjan förläggs till ROVIs anläggning i Madrid.

Moderna mRNA-1273 kandidatvaccin mot COVID-19 är ett kandidatvaccin som kodar för en stabiliserad form av förväxling av Spike (S) -proteinet, som designades av Moderna i samarbete med forskare från Research Center av vacciner (VRC) från National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), en del av National Institute of Health (NIH). Den 8 juli avslutades rekryteringen för fas II-studien av mRNA-1273. Modernas fas III-studie med cirka 30 000 deltagare startar i denna månaden (juli 2020).

Annons

Bildtext: ROVI SA.
Artikel: Jonny Erixon.