Katalanska CDR-grupper firar idag årsdagen av 1-O, de har via sociala media uppmanat till omfattande störningar och det började redan 06.50 i i morse då 200 aktivister lyckades stoppa AVE tågen i Girona.

Skanderande ”1-O, skall inte glömmas eller förlåtas” gick CDR-aktivisterna ner till spåren och ockuperade plattformarna. De förhindrade på och avstigning till AVE-tåget som anlände vid den tiden. Först vid 9.30 hade säkerhetspersonal och polis lyckats rensa upp så att trafiken kunde komma igång.

Andra CDR-aktivister har skurit av vägarna vid Plaça de Catalunya, Ronda de Sant Pere, Gran Vía, Avenida Diagonal, Calle Aragó och Via Laietana i Barcelona strax efter klockan 7 i morse.

Dessutom har dussintals medlemmar av CDR blockerat ingången till CaixaBank-tornens centrala tjänster, de förhindrar tillträde till byggnaden, men arbetarna har dock lyckats ta sig in genom en sidodörr. Vid Banco de España-byggnaden bredvid Portal de l’Angelel är det flera hundra aktivister samlade med en banderoll som säger ”Ekonomisk suveränitet, bort med Banco de España”.

Annons

Många busslinjer i Barcelona ändrar idag sina färdvägar för att undvika trafikavbrott till följd av barrikader. I Tarragona har trafiken på motorväg AP-7 avbrutits vid Vandellòs.

Det är kallat till en stor demonstration i Barcelona klockan 12.00. Det förväntas stora trafikstörningar i hela Katalonien under dagen så det kan vara smart att uppdatera sig med de lokala nyhetskanalerna för den som måste resa i området.