Storbranden på västra Costa del Sol har fram till fredagen drabbat ett 5.000 hektar stort område i kommunerna Estepona, Benahavís, Jubrique och Genalguacil. Branden är fortsatt inte under kontroll.
Detta vet vi hittills om branden i Sierra Bermeja på västra Costa del Sol:

Branden startade klockan 21.37 i onsdags kväll i kommunen Genalguacil. Klockan 22.01 var brandförsvaret på plats och släckningsarbetet inleddes. Klockan 03.34 torsdag morgon aktiverades beredskapsplan nivå 1 för skogsbränder. Guardia Civil misstänker att branden är anlagd. På fredagen höjde regionregeringen beredskapsplanen till nivå 2 för skogsbränder.

Fram till fredagen hade 5.000 hektar brandhärjats i de fyra kommunerna Estepona, Benahavís, Jubrique och Genalguacil. Det bekräftar regionpresidenten Juanma Moreno. Det räknas som storbrand när över 500 hektar påverkats. Branden är den näst största på Solkusten. Störst är storbranden 2012 som drabbade Coín, Mijas, Marbella, Alhaurín el Grande, Ojén och Monda och var på 8.225 hektar.

Sierra Bermeja har drabbats av flera bränder de senaste åren. 2012 brandhärjades 750 hektar. 2019 drabbades området av ännu en brand på 330 hektar.

Fram till fredagen hade ett dödsoffer rapporterats, vilket Svenska Magasinet berättade om under gårdagen. Klockan 19.30 avled en 44-årig brandman och pappa till två minderåriga döttrar från Almería som medverkade i släckningsarbetet.

Totalt 500 från brandbekämpningsmyndigheten Plan Infoca deltar i arbetet plus 37 brandflyg och helikoptrar. Den friska torra vinden från väst, så kallad Poniente, försvårar släckningsarbetet. Terrängen är dessutom kuperad vilket skapar byiga kastvindar. På fredagen var branden ännu inte under kontroll och släckningsarbetet fortsätter.

Omkring tusen personer har blivit evakuerade från sina hem varav 750 från de två bostadsområdena Forest Hills och Abejeras i Estepona. Andra har evakuerats från bland annat Montemayor i Benahavís.

Följ utvecklingen via hashtag #IFSierrabermeja och #IFJubrique

(Foto: Twitter @CopernicusEMS)