Spåren började i Málaga. Efter ett års spaningsarbete, kartläggning och utredning har nationalpolisen avslöjat en vapensmugglarliga med förgreningar över hela Spanien. Ett nätverk som ägnat sig åt olaglig vapenhandel. 21 personer har hittills gripits. Det beskrivs som en av de största polisinsatserna mot den svarta vapenmarknaden i Spanien.

Utredningen inleddes efter att nationalpolisen i Málaga upptäckt att en person på kusten handlade med vapen på den svarta marknaden. Ganska snart kunde mannens aktiviteter kartläggas och polisen lade pussel som bidrog till ett omfattande nätverk över hela Spanien, skriver Inrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

I nätverket fanns personer som renoverade och monterade ihop vapen. Delar av vapen och även hela vapen skickades mellan kontakterna i nätverket. Även tunga vapen som normalt används i krig handlades det också med.

Samtliga 21 personer har goda kunskaper i vapenhantering. De utförde precisionsarbete och byggde om halvautomatiska skjutvapen till helautomatiska krigsvapen.

Annons

Även om nätverket har avslöjats i Spanien har polisen misstankar om att det finns kontakter i andra länder. Utredningen fortsätter i samarbete med Europol.

Den 18 juni medverkade 200 nationalpoliser i insatser över hela landet när 21 personer greps i Madrid (2), Burgos (1), Toledo (1), Cuenca (1), Málaga (3), Valencia (1), Gerona (1), Tarragona (1), Murcia (2), La Coruña (1), Lugo (5) och Orense (1) och Vizcaya (1).

Vid 32 husrannsakningar beslagtog polisen 731 skjutvapen varav 123 olagliga vapen plus annat vapenmaterial.