Stark krona och låga bostadspriser är en utmärkt kombination för svenskar som funderar på att köpa bostad i Spanien. Det skriver Privata affärer som uppmärksammar att sedan 2007 har priserna på Costa Blanca och Costa del Sol i genomsnitt sjunkit med 22,5 procent.

Men nu har prisnedgången börjat plana ut. Under första kvartalet 2010 sjönk de spanska fastighetspriserna med 1,7 procent enligt det spanska värderingsinstitutet TINSA. Detta är en dämpning jämfört med förra året samma period, då minskningen var 3 procent.

-På spanska Costa Blanca, med Alicante som närmaste flygplats, har priserna sjunkit kraftigt de senaste två åren, säger fastighetsmäklaren Jan Björklund som specialiserat sig på försäljning av nyproduktion till svenskar.

Jan Björklund uppger för Privata affärer att han ser ett konstant intresse från 40- och 50-talisterna, men det är omständigheterna som styr när de slår till. En stark krona är just en sådan avgörande faktor.

Annons

I Spanien säljs många objekt på ritning, vilket enligt Robert Gure på Fastighetsbyrån är en risk i och med att många byggare har gått omkull. Många köpare har fått sina drömmar grusade när företag gått i konkurs. Han rekommenderar därför att man köper befintliga objekt på andrahandsmarknaden eller nyckelfärdiga objekt av välrenommerade byggare.