Det började med att Spaniens vice regeringschef Pablo Iglesias i ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos sa att Marocko förtrycker folket i Västsahara och förespråkar en folkomröstning om självständighet. Varpå Marocko har svarat med att låta migranter från Nordvästafrika lämna den marockanska kusten för Kanarieöarna. Under helgen sa Marockos premiärminister att de spanska enklaverna Ceuta och Melilla är marockanska precis som Västsahara.

Det är alltså en rejäl diplomatisk kris eller snarare storm som tilltagit i styrka de senaste dygnen. Under tisdagen kommer den spanske statssekreteraren för utrikesfrågor, Cristina Gallach, att kalla till sig Marockos ambassadör i Spanien som får förklara utspelet från den marockanske premiärministern.

Ett inplanerat bilateralt toppmöte mellan Marocko och Spanien var inplanerat i förra veckan i Marockos huvudstad Rabat. Det mötet sköts upp för att hållas någon gång i februari.

Den officiella hållningen först var att mötet sköts upp på grund av covid-19-pandemin. Den har senare ändrats till ”schemaläggningsproblem”.

Pablo Iglesias utspel om en folkomröstning om Västsaharas självständighet kom samtidigt som den amerikanska regeringen och Trumpadministrationen nyligen erkände den tidigare spanska kolonin som marockansk.

FN har sedan 2007 undvikit att göra antydningar om en folkomröstning om självbestämmande i Västsahara och Spanien följer det beslutet.

Utrikesministern González Laya och försvarsministern Margarita Robles fick rycka ut och förklara att Spanien utrikespolitik definieras av regeringschefen och Utrikesdepartementet. Inte av vice regeringschefen.

”Spaniens ståndpunkt om Västsahara är tydlig och har inte förändrats under de senaste 20 åren” säger utrikesministern Arancha González-Laya.

Marocko har senaste tiden använt migrationen som en hävstång för att driva på Pedro Sánchez att inte blanda sig i Västsaharafrågan.

I helgen la Marockos premiärminister Saadeddine El Othmani ytterligare ved på brasan genom att i en intervju i en egyptisk tidning betona att Ceuta och Melilla är marockanskt precis som Västsahara.

El Othmani säger att det när gäller de två spanska enklaverna har det rått status quo i fem eller sex århundraden och att den dagen kommer då vi kommer att ta upp frågan precis som i fallet med Västsahara.

Den marockanska premiärministern anser dock att det inte är dags att ta itu med den spanska regeringen angående Ceuta och Melilla. Först handlar det om Västsaharakonflikten som är vår absoluta prioritet, säger Saadeddine El Othmani till dagstidningen L’Opinion.

Nu närmast kommer statssekreteraren för utrikesfrågor, Cristina Gallach, att tillkalla sig Marockos ambassadör i Spanien Karima Benyaich.

”Spanien förväntar sig att alla våra samarbetspartner respekterar vårt lands suveränitet och territoriella integritet och vi ber ambassadören om en förklaring om El Othmanis uttalanden” skriver Spaniens utrikesdepartement.

Den spanska regeringen stänger inte dörren till en annan lösning på konflikten som att Västsahara kan bli en autonom region under kungariket Marocko, om de två parterna kommer överens om det.

Den 6 november var 45-årsdagen av “marcha verde” då Marocko invaderade Västsahara i samband med att Spaniens dåvarande statschef general Franco låg på dödsbädden.