Spanska startups jobbar annorlunda

av | maj 6, 2025 | Nyheter

Medan flera av dagens företagsgrundare inom teknikbranschen har fokus på att skapa något nytt som revolutionerar världen väljer de spanska att försöka lösa problem som finns i dagens samhälle.

Det betyder kanske mindre pengar men det ger mer långsiktig hållbarhet. 

Flera moderna tekniska lösningar syftar till att skapa en bättre värld men deras inträde på marknaden kan ofta innebära en rad helt nya eller ökade problem. Kryptovalutor lovar större ekonomisk frihet men har fört med sig en uppsjö av bedrägerier online. AI och verktyg för deepfake har gjort en hel del kreativa yrken smidigare men det har samtidigt blivit allt svårare för användare att veta vad som är verkligt och vad som är falskt. 

Flera spanska teknikföretag väljer istället mindre åtaganden, har en mer långsiktig plan och siktar in sig på att lösa svårigheter som redan finns. Det börjar ofta med att man identifierat ett vardagligt problem på lokal nivå och syftar till att skapa verktyg som fungerar för användarna utan att nödvändigtvis ha som mål att få en värdering på flera miljarder euro. 

Varje dag används dessa verktyg. Till exempel Wallapop där man enkelt kan köpa och sälja begagnade produkter. Agroptima som hjälper mindre jordbruk att ta hand om sin verksamhet. Eller Playtomic som möjliggör för personer att boka och bestämma tider för idrott och sport. 

Till skillnad från många multinationella startups, inte sällan med bas i Silicon Valley i USA, saknar de spanska ofta backning av stora riskkapitalister. Istället får de ofta stöd från EU-fonder. Det innebär att de kan få verksamheten att växa och bli bättre utan samma krav på att snabbt bli lönsamma och därför bygga en mer stabil grund. Självklart vill spanska företag att deras produkter ska nå många personer men man har ett förhållandevis stort fokus på kvalitet och inte bara på räckvidd. 

Spansk företagskultur har även ett större fokus på balans mellan jobb och fritid för att inte stressa sina anställda tills de går in i väggen. “Det som driver mig är viljan att göra hela vårt samhälle mer hållbart”, säger Juan de Antonio som är grundare och VD på Cabify, en spansk konkurrent till Uber. Det är en tanke som delas av flera av hans landsmän som säger att de vill att teknologisk utveckling ska gå hand i hand med välmående. 

Regleringar

I andra länder ser teknikföretag ofta regleringar och lagar, till exempel om dataskydd, som problem och något man måste försöka komma runt. I Spanien ser många dem snarare som något att koordinera kring så att man kan skapa transparens och mer etiska produkter. Det är betydligt vanligare än på många andra håll att spanska startups villigt samarbetar med myndigheterna. 

Robbie Eriksson

Robbie Eriksson

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

Costa del golf