45 skandinaviska elever däribland många svenska elever får stanna hemma efter att spanska myndigheter plötsligt har stängt den skandinaviska skolan i El Horizonte, Orihuela, söder om Torrevieja på Costa Blanca Av Ola Josefsson
Vid middagstid på onsdagen hölls en presskonferens på kommunhuset i Orihuela.
-Det blev mest ett frågestund från föräldrarnas sida. Det visade sig att en granne hade framfört klagomål till kommunen, det rörde sig om oljud från barnen, berättar Arly Jörtner, vice ordförande i skolans styrelse.
Orihuela kommun menar även att det råder oklarheter kring öppningslicensen, det vill säga att lokalerna inte är lämpade för ändamålet. Skolan ligger i ett köpcentrum. Utanför finns vägar och bostadskvarter.
Enligt uppgifter i dagstidningen La Verdad riktar den utbildningsansvarige i kommunen skarp kritik mot den skandinaviska skolan. Bland annat ska det handla om att skolan inte uppfyller vissa kriterier som att eleverna måste vistas på skolgården under skoldagen.
För skolans personal och ansvariga kommer detta som en stor överraskning. Skolan har funnits i över tio år och fram till nu har ingen klagat. Skolans styrelse har i nuläget kopplat in både advokat som den svenske honorärkonsuln.
Arly Jörtner är vice ordförande i skolans styrelse och han är chockad över myndigheternas beteende.
-Detta har hänt på två dagar. Vi tror att det är ett politiskt engagemang. Kommunalrådet för utbildning anser alla barn som bor i Spanien ska gå in under den spanska skollagen.
Har du pratat med personen?
-Jag har inte pratat med personen. Men jag vet att kommunalrådet med ansvar för utbildning vill att alla barn ska skriva in sig i spanska skolor. Det är en person som vill profilera sig efter kommunalvalet tidigare i år, säger Arly Jörtner till Svenska Magasinet.
Vad händer närmast?
-Vi ska ha ett möte med borgmästaren på måndag för att hitta en lösning både kortsiktigt och långsiktigt. Fram tills dess får våra 45 elever sköta en del av skolarbetet hemma. Vi organiserar även en del verksamheter utomhus och gör studiebesök och så besöker vi Svenska kyrkans lokaler.
(Uppdaterad version)