Den gamla kommunistdiktaturen Kuba är på fallrepet. Räkna dock inte med ett liknande scenario som när Berlinmuren föll. Kuba har Kina som exempel och väljer troligtvis en viss öppning mot väst.

Flera spanska företag är optimistiska idag. Det gäller i synnerhet turistföretagen. Bakom de största företagen inom turistsektorn på Kuba finns spanska intressen. Under årets tio första månader var det 64.000 spanjorer som semestrade i Kuba.

”De spanska företagen inom turistindustrin kommer att gynnas av den nya situationen” säger Rafael Gallego som är president för resebyråernas intresseförening CEAV (Confederación Española de Agencias de Viajes). Och vicepresidenten för Exceltur, José Luis Zoreda instämmer.

Andra spanska företag som är verksamma på ön är Altadis, Bodegas Torres, spannmålsföretaget Arroces y Cereales, Froxá, Hotelsa, Ibero Trust de Mercados och Joan Sardá.

Även de spanska byggföretagens sammanslutning Seopan väntas få mycket att göra då vägar, motorvägar, järnvägar, hamnar och offentliga lokaler som skolor och sjukhus behöver renoveras.