Spanska vänsterpartier som Podemos, Izquierda Unida och regionalister stöder inte Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó. Högerpartiet Partido Popular, socialistpartiet och regeringspartiet PSOE samt mittenhögerpartiet Ciudadanos har i Europaparlamentet röstat för Guaidó.

En klar majoritet i Europaparlamentet röstade i förra veckan för Guaidó, 439, medan 104 röstade emot och 88 parlamentsledamöter avstod. Efter beskedet i Europaparlamentet har EU-länderna enats om ett uttalande om Venezuela. EU:s medlemsstater har aldrig godtagit det valresultat som förde Maduro till makten.

EU-länder som Spanien, Frankrike, Tyskland och Storbritannien har uppmanat Nicolás Maduro att utlysa fria val. De hade gett honom till midnatt.

EU stöder Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó som interrimspresident och är redo att införa nya sanktioner mot landet.

Annons

Förutom Spanien, Frankrike, Tyskland och Storbritannien stöder även Sverige, Österrike, Portugal, Danmark, Nederländerna, Polen, Lettland och Litauen Juan Guaidó som legitim president.

Nicolás Maduro tänker inte vika ned sig sade han på söndagen i en intervju i tv-kanalen La Sexta. ”De försöker tränga in oss i ett hörn med sina ultimatum för att tvinga fram en extrem situation med konfrontationer” säger Maduro.