En förestående reform av spanska arbetsförmedlingen har spetsat till debatten mellan arbetsgivarna och facken. Arbetsgivarna vill att bemanningsföretagen ska jämställas med den offentliga arbetsförmedlingen i ett öppnare system. Men facken sätter sig emot och hittills har regeringen sagt nej. Det skriver Svenskt Näringsliv på sin hemsida.

I dag har bemanningsföretagen inte rätt att förmedla fasta jobb, det är förbehållet den offentliga förmedlingen. De är även utestängda från flera andra branscher, bland dem byggnads och jobb inom sjukvården och administrationen. Inte heller får de erbjuda utbildning till arbetslösa eller kurser i vägledning.

Arbetsgivarna som företräds av Agett, de stora spanska bemanningsföretagens huvudorganisation, vill nu ge samma möjligheter åt bemanningsföretagen som den offentliga förmedlingen och starta ett öppet samarbete inom branschen. Men facken vill inte lyssna på det örat, de vill bara stärka den offentliga förmedlingen och säger nej till varje inblandning från det privata.

Statistiken talar dock ett tydligt språk. Den visar att den offentliga förmedlingen fungerar dåligt. Bemanningsföretagen är effektivare och mera utnyttjade. De förmedlar 2,2 miljoner tidsbegränsade jobb om året medan den offentliga förmedlingen knappt når upp till 350 000. En mycket stor andel sker också utan förmedlingsmedverkan. Runt 11,5 miljoner av totalt 16 miljoner som sökte jobb år 2008 vände sig inte alls till arbetsförmedlingen.