En spansk medborgare ursprungligen från Schweiz som bor i Marocko har gripits misstänkt för inblandning vid morden på två skandinaviska kvinnor i Atlasbergen. Totalt är nu 22 personer, enligt marockanska myndigheter, misstänkta.

Under gårdagen förhördes 15 av dem i domstol i Salé, nära Rabat, för inblandning vid morden på de båda kvinnorna från Danmark och Norge som var turister i Marocko. Enligt åklagaren har de, där samtliga är marockaner, deltagit i förberedelser till det som rubriceras som terrordåd, överlagt livsfarligt våld och för att ha förespråkat terrorism. Inom kort ska ytterligare sju personer, däribland den spanske medborgaren, att höras i domstol. Gruppen ska sympatisera med terrorsekten IS.

Gårdagens förhör i domstolen i Salé gjordes inför öppna dörrar något som är ovanligt när det gäller terrorbrott i Marocko skriver dagstidningen ABC. Marockos Åklagarmyndighet berättade också att tre av de 15 som förhördes tidigare har dömts för terrorbrott.

Hittills har mer än 2.900 personer i Marocko dömts till fängelse för extremism och terrorism.

Danskan Louisa Vesterager Jespersen, 24, och norskan Maren Ueland, 28, knivmördades den 17 december i Imlil-dalen i Atlasbergen. Marockos inrikesminister Abdeluafi Laftit beskriver det som en isolerad händelse som utfördes av ensamvargar.

Enligt Marockos undersökningsledning BCIJ (Oficina Central de Investigación Judicial) greps den spanske medborgaren i Marrakech. Han ska stå för en ”extremistisk våldsam ideologi” enligt ett uttalande som dagstidningen ABC citerar.

I samband med dubbelmordet publicerade fyra islamister en film där de svär trohet till den självutnämnda islamiska staten, Daesh.

Det är den första terrorhandlingen sedan 2011 då 17 personer mestadels turister dog efter en explosion på ett café i Marrakech.

Bildtext: Tre av de huvudmisstänkta enligt marockansk polis.