Larmet om en ny brittisk coronavirusvariant som heter B.1.1.7 har lett till panikåtgärder och stängda gränser. Det räckte med ett uttalande från den brittiske premiärministern Boris Johnson den kunde vara uppemot 70 procent mer smittsam än tidigare varianter. Och Daily Mail spädde på med den ”supersmittsama mutantcoronavirusvarianten”. Land efter land införde inreseförbud mot Storbritannien. Men åtgärderna som införts ifrågasätts. Är de verkligen rimliga?

– I den här frågan har olika påståenden snabbt förvandlats till sanningar. Men vad är egentligen den vetenskapliga grunden, frågar Tomas Bergström, professor i virologi vid Göteborgs universitet, och en av Sveriges främsta experter på coronavirus.

Experter varnar för förhastade åtgärder, skriver Svenska Dagbladet.

– Det finns inget som bevisar ökad smittsamhet, säger virologen Tomas Bergström.

Sedan pandemin startade har det rapporterats om coronavirusets mutationer. Artiklar har innehållet budskap om att de kan vara mer smittsam eller dödlig eller utgöra ett hot mot vaccinationen.

Enbart sedan juni har över 600 varianter av coronaviruset sars-cov-2 observerats i världen. De skiljer sig från varandra genom små skillnader i arvsmassan som uppstått genom mutation. De har inte skiljt sig särskilt mycket från varandra i smittsamhet och sjuklighet.

När det gäller den nya ”brittiska virusvarianten” krävs det ordentliga bevis för att fastslå att den faktiskt är mer smittsam än andra varianter och har en ökad förmåga att föröka sig i luftvägar.

– Men inget sådant är gjort. Det här är bara räknat utifrån spridning. Det finns inget som bevisar ökad smittsamhet av någon av varianterna, säger Tomas Bergström.

Vad den brittiska folkhälsomyndigheten har sagt är att smittspridningen har gått fortare än väntat i områden där varianten fått fäste. Det som alla är överens om är att det pågår klusterspridning, alltså att en person vid ett visst tillfälle kan smitta väldigt många. Om man lägger ihop ett antal superspridarhändelser är det inte så svårt att tänka sig att några få varianter plötsligt kan få en otrolig spridning, säger Tomas Bergström till SvD.

Parallellt kan tilläggas att svenska Folkhälsomyndigheten i slutet på 2020 släppte en ny rapport om analyser av arvsmassan hos coronaviruset i Sverige.

Det var en variant som tros ha uppstått i Spanien i somras och som nu är den vanligaste virusvarianten i Sverige.

”Den genetiska gruppen B.1.177 noterades första gången i Spanien under sommaren (juni) och har sedan spritt sig över Europa och världen” skriver svenska Folkhälsomyndigheten i sin rapport som du kan läsa här.

Coronavirusvarianten B.1.177, snarlik den brittiska varianten, tycks ha fått en dominerande roll under hösten i hela Europa.

Först trodde experterna att detta måste bero på att varianten är mer smittsam. Men de har ändrat inställning.

Den spanska virusvarianten skiljde sig inte mycket från andra varianter. Istället var det många som fick med sig varianten hem till sina hemländer efter att ha firat semester i Spanien.