Gatuprostitutionen uppskattas omsätta runt 33.000 euro i veckan i provinsen Málaga. Siffrorna är en uppskattning då prostitutionen är en oreglerad sektor vilket gör att det är svårt att veta den exakta omsättningen.

Enligt representanten för organisationen Médicos del Mundo i Málaga, Begoña Espinosa, har man studerat 100 kvinnor som arbetar under en natt. Det totala antalet prostituerade är runt 1.100.

Dagstidningen La Opinión de Málaga skriver idag att de prostituerade tar cirka tio euro för det som kallas för ”servicio básico”. Varje prostituerad har tre klienter i veckan vilket betyder att könshandeln på gatan lågt räknat omsätter cirka 33.000 euro i veckan.

Förslaget vid Málaga kommun att sex på offentliga platser ska straffas med böter gör inte att könshandeln minskar, bara att den flyttar längre bort. Enligt myndigheterna finns det runt 20 platser i Málaga dit de prostituerade tar sina kunder för att ha sex. Det kan parkeringsplatser som vid castillo Gibralfaro och Paradoren, Laguna de la Barrera, vägarna i Los Montes eller vid stränderna La Cizaña, Arraijanal och Peñón del Cuervo.

Annons

Spanien har en officiell intresseförening för sexklubbar. José Roca, president i Asociación Nacional de Empresarios de Club de Alterne Anela, säger att flickorna betalar mellan 50 och 60 euro per dag för att hyra ett rum på en sexklubb där de kan ta emot sina klienter. Det är i genomsnitt 30 flickor som hyr in sig här varje dag.

Enligt rapporten Informe de la Ponencia över prostitutionen i Spanien som kom 13 mars 2007 spenderar spanjorer i genomsnitt 50 miljoner euro varje dag på prostitution. Cirka 15 miljoner män mellan 16 och 64 år är potentiella kunder för 400.000 prostituerade. Enligt beräkningar går det en prostituerad på 38 män. Inkomsten för sexklubbar per prostituerad ligger på 45.000 €.

Det intressanta är att även medierna gör stora vinster. Dagstidningarna innehåller ett stort antal annonser, många gånger avgörande för att tidningen ska kunna redovisa en vinst. Rapporten visar även att allt fler personer inser att de blivit beroende av prostituerade och behöver specialisthjälp eller behandling.

Organisationer som Igualdad y de Bienestar Social del Ayuntamiento, Asociación Mujer Emancipada, Médicos del Mundo och Asociación Comisión Católica Española de Migración (Accem) får bidrag och satsar stora resurser på att hjälpa utsatta kvinnor.