Spanjorerna vill hellre se en överenskommelse än att det blir nyval visar en undersökning som dagstidningen El Pais låtit Metroscopia göra. 61 procent av spanjorerna vill hellre se en uppgörelse mellan partierna medan 33 procent föredrar ett nyval. Undersökningen gjordes mellan den 12 till 14 januari.

Den spanske monarken Felipe VI träffar under veckan så gott som samtliga partiledare för att medla. I den senaste opinionsundersökningen ökar Partido Popular svagt medan det vänsterorienterade protestpartiet Podemos passerar socialistiska PSOE.

Partido Popular skulle alltså vinna och det skulle bli ett nära identiskt valresultat idag jämfört med valet 20 december. Det skulle betyda att partierna blev tvungna att inleda samarbete.

Bland de olika sympatisörerna är det 71 procent av Partido Populars anhängare som helst vill undvika ett nyval. Följt av 69 procent hos Ciudadanos och 65 procent PSOE-väljare.

Annons

27 procent av PSOE-sympatisörerna vill se en storkoalition med Partido Popular medan 69 procent av PP-väljarna vill se en samlingsregering bestående av PP och PSOE.