Att boule är en populär sport bland många Spaniensvenskar märks även vid Svenska Mästerskapet som den här veckan avgörs i Växjö. Här finns bouleentusiaster från bland annat Fuengirola, Benalmádena, Nerja och Torrevieja
Av Ola Josefsson

-Under vintern är det boule på Solkusten som gäller, nu är det SM som gäller, säger Lena och Hans Eriksson från Benalmádena som Svenska Magasinet träffar under SM-tävlingen.

Under SM tävlar de för Trollbäcken i Tyresö men annars är det Fuengirola International CdP som är hemmaklubb på Costa del Sol. De har lägenhet i Benalmádena men till SM har de tagit husbilen som så många andra.

Boule har blivit en familjesport och bland de nära 2.000 deltagarna hittar vi allt från yngre spelare till äldre. Totalt handlar det om 5.300 starter i 27 olika klasser med allt från ungdomar, pojkar och flickor, till veteraner.
-Vi kommer att tävla under hela veckan. Vi har anmält oss till flera klasser, säger Hans Eriksson som är med i singel, dubbel, mixed och öppen dubbel.

Annons

När Svenska Magasinet får en pratstund med Hans och Lena vid lunchtid på måndagen ska de precis upp och spela 32-delsfinal efter att ha gått vidare från gruppspelet. Nu är det utslagstävling som gäller.
-Det är vårt tredje SM och det är alltid lika roligt. Och vi träffar många vänner från Spanien. Det blir mycket umgänge på kvällen med god mat och promenader. Vi trivs verkligen här.

Förutom Hans och Lena träffar vi även Gun och Hans Nyström från Nerja samt Monika och Billy Svanberg från Fuengirola. SM avgörs i Växjö vid Katedralskolan och på drygt 200 banor. Vid centercourten som har elljus avgörs finalspelet och här finns en läktare för 512 sittande åskådare.
-Det är final som gäller, säger Hans Eriksson från Benalmádena innan han går ut för att tillsammans med hustrun Lena spela 32-delsfinal i klassen V 55.

Att mängden boulespelare från Spanien är stort märks även i lokaltidningen Smålandsposten som idag uppmärksammar att en hel drös av boulespelare på SM visar sig vara ”spanjorer”. Totalt rör det sig om mellan 50 till 70 Spaniensvenskar som har kommit till SM i Växjö, skriver tidningen.

Första boule-SM avgjordes 1978 med 150 deltagare från 13 klubbar. I år handlar det om 1.940 deltagare från 152 klubbar från Kalix i norr till Trelleborg i söder. Flest deltagare hade SM-tävlingarna 2002 med 2.595 spelare.

SM 2009 pågår fram till på lördag den 25 juli. 2010 avgörs SM i Falun.

Bildtext/
Spaniensvenskar på plats vid boule-SM i Växjö, från vänster Gun Nyström, Hans Eriksson, Hans Nyström och Lena Eriksson