I morgon startar rättegången i det fall som framställs som det största tillslaget mot penningtvätt i Spanien. Rättegången hålls i Audiencia Provincial i Málaga och går under namnet “Ballena Blanca”, Vitval och som har kopplingar till både Sverige och Finland.

Chefsåklagaren kräver totalt 65 år fängelse för de 19 personer som står åtalade för penningtvätt, förfalskningar och mened.

Rättegången kommer att hållas under veckodagarna måndag till onsdag och kommer att pågå i upp till sex månader, enligt Tribunal Superior de Justicia de Andalucía.

Rättegången har väckt stor uppmärksamhet och kommer att bevakas av 176 journalister. “Ballena Blanca” är första rättegången i en rad rättegångar som följer under året i Málaga. Senare väntar rättegångar i fallen som benämns som “Minutas” och “Malaya”.

Annons

Polistillslaget “Ballena Blanca” inleddes i mars 2005 och det är den chilenske advokaten Fernando del Valle som anses vara huvudman i härvan där 350 miljoner euro plus 250 bostäder ingår.

Enligt dagstidningen ABC har Fernando del Valle byggt upp ett internationellt nätverk av företag i många länder, däribland Sverige och Finland. Även personer inom droghandel har knytits till nätverket.

Vid polisens tillslag genomfördes husrannsakningar i Alicante, Sotogrande (Cádiz), Estepona, Marbella och Mijas. Undersökningen har biträtts av domare och åklagare från andra länder, däribland Frankrike, Holland, Ryssland, Tyskland och Storbritannien, USA och Kanada.