Ibiza toppar listan över de över de mest lönsamma semestermålen i Spanien, på de fem översta platserna finns tre kommuner på den lilla ön.

Det är den ideella föreningen Eceltur som nyligen har publicerat en rapport över de för hotellen mest lönsamma destinationerna i Spanien – och dyrast för kunderna. Vad som har mätts är intäkterna per tillgängligt rum, i branschen kallas detta för ”RevPar”, som är en förkortning av engelskans ”revenue per available room”.

”RevPAR” är en indikator som kombinerar beläggnings- och prisuppgifter över en viss tidsperiod. Till exempel, om ett hotell har två rum på 100 €, men endast ett är upptaget under den analyserade perioden är RevPAR 50 €. Exceltur studerade 106 turistmål för att hitta lönsamheten hos spanska hotell 2018. Enligt siffrorna var förra året särskilt bra för industrin på Balearerna och i städerna, medan Kanarieöarna kände konkurrensen från andra medelhavsresmål som Turkiet, Tunisien, Egypten och Grekland, som har börjat återhämta sig från en lång nedgång. Exceltur skriver att turistmål på Balearerna har gynnats av ”betydande investeringar i anläggningsrenovering och ändringar i marknadsföringen under senare år”.

Topplistan

San Josep de sa Talaia är den kommun där hotellen tjänar bäst med pengar: Över 124,1 € per ledigt rum, vilket är en ökning med 10,5%. Den andra platsen går till Ibizas huvudstad Eivissa med 121,88 € medan Chiclana de la Frontera (Cádiz) i Andalusien rankas trea med 111,9 €. Fjärdeplatsen innehas av ett annat Ibiza-mål, Santa Eulària des Riu med 109,8 €. Femte platsen går till Adeje på Kanarieöarna med 101,8 €.

Bottenlistan

I botten med lägst ”RevPar” hittar vi Cartagena (44,2 €), Denia (46,8 €) och El Puerto de Santa María (Cádiz), som är en stor destination för sol och bad, men som bara gjort 35,6 € på sina rum under det senaste året.

De spanska Städerna

Staden med högsta ”RevPAR” var Barcelona (98,9 €), följt av San Sebastián i Baskien (97 €) och Palma de Mallorca (84,8 €). Madrid hade den högsta RevPAR av inlandsstäderna (73,5 €), följt av Sevilla (72 €).

Costa del Sol

Det har gått bra för städerna på solkusten, Málaga har en ”RevPar” på 73,8 € vilket är en ökning med 7% jämfört med året innan och det innebär också att staden intar femteplatsen bland Spaniens storstäder. Marbella har med 98,3 € det högsta ”RevPar”-värdet i provinsen och det sjätte i Spanien.

Bildtext: Cala Vadella i San Josep de sa Talaia (Ibiza), foto; Bas Boerman.