¡Hola España! Det är rubriken på Internationella Ishockeyförbundets webbplats idag. Efter att ha gått obesegrade genom ishockey-VM:s division 2-spel i Lomas Verdes i Mexico City kommer Spanien att spela i division 1 nästa säsong.

Inför över 3.000 personer vann spanjorerna mot Mexiko med 4-2. I sista omgången krossades Turkiet med 9-1. Det betyder att Spanien nu rankas på plats 30 i ishockeyvärlden.

En sådan hög ranking har inte Spanien haft sedan 1994 då Barcelona var värd för D-poolen i VM. Därefter blev Spanien omkört av nya lag efter uppdelningen av fler central- och östeuropeiska länder.

Spanien inledde årets VM-spel med 6-0 mot Australien, 6-1 mot Belgien och 10-3 mot Bulgarien.

Annons

Nyheten nådde Spaniens medlem i Internationella Ishockeyförbundet, Frank Gonzalez, som för ögonblicket är i Vitryssland för att vara direktör i VM-turneringen för U18.

”Detta är den bästa säsongen någonsin för spansk ishockey. Vi har dessutom tagit två brons i både U20 och U18 i VM:s division-2-spel”.

”Detta är en rejäl belöning till alla ledare, tränare och spelare som anstränger sig i en liten sport i Spanien. Men den växer fort och vid 2015 Winter Universiade i Granada i Andalusien hoppas vi kunna fortsätta på denna väg”.

Två spelare som utmärkte sig i det spanska ishockeylandslaget är Juan Muñoz som blev vald till turneringens främste forward med 16 poäng (10+6) och målvakten Ander Alcaine med en räddningsprocent på 95.59.

Spanien har ett ungt lag med 15 spelare under 25 år. Spelarna kommer från sex klubbar i Spanien, två spelare kommer från utlandet. 19-årige forwarden Alejandro Pedraz spelar i Finland för KalPa Kuopio medan Dany Parra spelar i Frankrike för Besançon.

Nämnas kan att Spanien ishockeylandslag i U18 och U20 coachas av svenskarna Lars Lisspers och Malte Steen.

Stora A-VM med Sveriges Tre Kronor avgörs i år i Cologne och Mannheim i Tyskland mellan den 7 till 23 maj. Premiärmatchen går i Gelsenkirchen utomhus (!) mellan Tyskland och USA. Här finns det plats för 76,152 åskådare!