Om vi tar en titt på Murciaregionen som är ett av Spaniens större distrikt när det gäller odling av vindruvor så beräknas de exportera rekordmängden 160.000 ton denna säsongen. Detta är en kraftig ökning jämfört med förra årets 130.000 ton.
”Det är mer volym än under föregående säsonger, Spanien ökar” sa Joaquin Gomez Carrasco ordförande för de Murcia-baserade odlarnas förening Apoexpa . Han sa att volymökningen beror på en ökning av antalet plantager och tillade att många odlare av andra frukter har konverterat till vindruvor.
”Vår produktion växer med cirka 10 % varje år” sa Gomez. Den spanska druvsäsongen börjar i mitten av juni och slutar i början av november, med lite variationer beroende på vädret. I år är skörden lite senare än 2017 års säsong. “Om det inte kommer något regn så förlängs säsongen men om det kommer riktigt kraftiga regn så förkortas den” sa han. Just nu är det högsäsong för skörd av kärnfria sorter, dessa är de mest vanliga i Murcia. Exportmarknaden
90 % av exporten går till EU-marknaden. De som köper mest är Storbritannien, Tyskland och de nordiska länderna Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Spanien exporterar dock även till andra marknader som Sydafrika, Hong Kong, Förenade Arabemiraten och Singapore.
En öppning på den kinesiska marknaden väntar, förhandlingar pågår. ”För det kinesiska fastlandet hoppas vi kunna leverera druvor till 2019 års kampanj, där vi logiskt sett skall kunna konkurrera med USA” säger Gomez. En annan marknad som nu får ta emot Spanska druvor är Kanada, tack vare ett fungerande frihandelsavtal.