En av anledningarna är handelsavtalet mellan EU och Kanada (CETA) som har inneburit att exporten av frukterna till Kanada har ökat med långt över 100 procent.
För att vara exakt så uppgick värdet av den spanska exporten av citrusfrukter under årets första sex månader till 49.599.172 euro att jämföra med 23.259.726 euro under samma period förra året. Detta motsvarar en ökning med 113,2%.
Parlamentsledamoten (i EU-Parlamentet) Inmaculada Rodríguez-Piñero betonar att citrusexporten mellan januari och juni 2018 översteg den totala exporten av apelsiner och citroner under hela 2017, vars totala omsättning uppgick till 47.549.563 euro.
Valencia är den region i Spanien som är störst när det gäller export av citrusfrukter och de har följaktligen varit den region som vad gäller fruktexport har kunnat dra störst nytta av handelsavtalet med Kanada. Exporten från Valenciaregionen till Kanada har ökat med 126,87% och ligger nu på runt 23 miljoner euro. ”Handelsavtalet mellan EU och Kanada börjar bära frukt på europeisk nivå, men i synnerhet inom gemenskapen, där vi har uppnått en betydande förbättring av en av våra viktigaste ekonomiska sektorer ”påpekade Rodríguez-Piñero.
Nu är det inte bara citrusfrukter som omfattas av handelsavtalet mellan EU och Kanada, det omfattar 145 prioriterade indikationer, 27 av dem spanska. Bland dessa ingår citrusfrukter från Valencia som har fått en skyddsnivå som är jämförbar med EU-lagstiftningens varumärkesskydd.
Källa: eleconomico.es