Spaniens exkung Don Juan Carlos som befinner sig i Förenade Arabemiratens huvudstad Abu Dhabi sedan augusti har meddelat genom sin advokat Javier Sánchez-Junco att han betalar in 678.393,72 euro till spanska staten i restskatt.

”Min klient fortsätter att ställa sig till åklagarens förfogande när denne anser det lämpligt” säger advokaten Sánchez-Junco i ett uttalande.

Det finns inga uppgifter som tyder på att Juan Carlos tänker ”smita från notan” som vissa partier gjort gällande i Spanien. Advokaten hälsar att Juan Carlos vill göra rätt för sig med förhoppningen om en eventuell återkomst till Spanien efter hans ”exil” i Abu Dhabi.

Restskatten kommer som ett resultat av de svarta kreditkort som exkungen tidigare använde. Av det skälet ska 678.393,72 euro betalas in till skatteverket Agencia Tributaria.

De svarta kreditkorten har använts av flera medlemmar i kungafamiljen. Däremot har det nuvarande kungaparet inte använt dem.

Pengarna som är kopplade till kreditkorten kommer inte från spanska staten. De är en gåva från den mexikanska företagaren Allen Sanginés-Krause.

Vid medel som överstiger 120.000 euro varje år och som inte deklareras är det skattebrott.

Don Juan Carlos har erkänt att han använt dessa kreditkort och har accepterat artikel 305.4 i brottsbalken som föreskriver en reglering av skattesituationen.

Den spanske exkungen som numera benämns som kung emirutus har använts som slagträ i den politiska debatten av främst vänsterpartiet Unidas Podemos och separatistpartier på vänsterkanten som ERC och Bildu. Nyligen sa den vice regeringschefen Pablo Iglesias att den tredje republiken kan komma att införas snabbare än vad vi anar.

Efter beskedet från Juan Carlos om att reglera sin skattesituation sa landets regeringschef Pedro Sánchez att han försvarar Spanien som parlamentarisk monarki med kung Felipe VI.

Och regeringschefen tar avstånd från Pablo Iglesias påstående om en annalkande tredje republik:

– Kung Felipe VI röner min uppskattning och respekt på grund av hans engagemang och goda exempel.

Sánchez tillägger att det är viktigt att skilja mellan personligt uppförande och institutioner. Han försäkrade att regeringen kommer att ”skydda” kungahuset eftersom det är en del av den konstitutionella pakten.