En belastning för monarkin, där exkungens tidigare beslut och leverne på ett negativt sätt påverkar nuvarande kung Felipe VI, gör att Don Juan Carlos har tagit beslutet att lämna Spanien och flytta till ett annat land. Juan Carlos som en gång i tiden hämtades hem för at bli kung i Spanien väljer nu att lämna sitt eget land. För att rädda monarkin.

Han lämnade Spanien redan i lördags och ska enligt uppgifter i spansk media redan nu befinna sig i Dominikanska Republiken.

Spaniens exkung Don Juan Carlos I har varit i blåsväder under ett antal år. Från att ha varit en av världens mest respekterade och omtyckta kungar har ett antal ”affärer” bidragit till ett svagare stöd för monarkin.

Tillsammans med Torcuato Fernández-Miranda och Adolfo Suárez beskrivs dessa tre som ”övergångens” fäder som gjorde Spanien till en demokrati. Fernández-Miranda dog redan 1980 bara 64 år gammal. Suárez avled den 23 mars 2014. Kvar är Don Juan Carlos, 82 år, som nu lämnar Spanien.

Det är en mycket märklig och för många omskakande nyhet som presenterades på måndagseftermiddagen. De som följt utvecklingen i Spanien sedan Francotiden och övergången till demokratin minns Juan Carlos som en av de mest betydelsefulla som samlade politiker från vänster till höger.

Att Don Juan Carlos mottog en donation 2008 på 65 miljoner euro från Saudiarabien varav en del gick till väninnan Corinna Larsen och en del hamnade på bankkonton utomland har skapat misstankar. Det pågår förundersökningar mot exkungen både i utlandet som i Spanien.

Genom sin advokat har den 82-årige före detta monarken upprepade gånger nekat till anklagelserna.

Bemärk att Don Juan Carlos är misstänkt för penningtvätt och skattefiffel. Men i mångas ögon är han redan skyldig.

I väntan på att förundersökningen är klar och rättsväsendet har sagt sitt ord bör exkungen ses som oskyldig. Precis som vilken medborgare som helst är detta en mänsklig rättighet som även gäller för Juan Carlos.

Detta är en grundläggande regel som gäller i rättsstaten Spanien sedan 1978.

Samtidigt ignoreras den av företrädare för populistiska partier som försöker destabilisera institutioner

För ett år sedan meddelade Juan Carlos att han avstår från att närvara vid officiella sammanhang och där representera spanska kungahuset. Nuvarande kungen Felipe VI har meddelat att han inte är arvtagare.

Spaniens vänsterregering med Pedro Sánchez och den mer radikale Pablo Iglesias på ytterkantsvänstern lär ha tryckt på den senaste tiden att Juan Carlos borde flytta från kungabostaden La Zarzuela.

På måndagen publicerades ett brev på hovets webbplats, från den förre monarken till hans son, Spaniens nuvarande kung Felipe VI.

Där stod bland annat ”Jag informerar dig om mitt överlagda beslut att flytta, under denna period, från Spanien”.

”På grund av händelser i mitt tidigare liv som påverkar, vill jag göra det lättare för dig i fortsättningen” skriver exkungen i brevet.

Så vart flyttar nu Don Juan Carlos? Enligt den spanska dagstidningen ABC befinner han sig redan på Santo Domingo på Dominikanska Republiken. Efter att ha först rest till Sanxenxo (Pontevedra) för vidare färd till Porto i Portugal där ett flyg väntade.

Juan Carlos abdikerade år 2014 efter 39 år som Spaniens kung. Han utsågs till kung, den 22 november 1975, bara två dagar efter Francos död.

Spaniens exdrottning Doña Sofia uppges bli kvar på La Zarzuela utanför Madrid.
Läs mer:
Från diktatur till demokrati – Manusförfattaren till övergången