Det är mer frihet med Felipe VI som spansk kung än i den påstådda katalanska republiken med Quim Torra som president. Det säger den katalanska historikern Jordi Canal som nyligen kom ut med sin bok ”Monarkin under det 21 århundradet” (La monarquía en el siglo XXI, Turner) där han analyserar de två senaste spanska kungarna Juan Carlos I och Felipe VI och monarkins största utmaningar i framtiden.

I sin bok definierar Canal det spanska politiska systemet som en ”republikansk monarki” för dess värderingar som mänskliga rättigheter, frihet och demokrati som oftast beskrivs vara synonymt med republik. Den spanska monarkin försvarat dessa värderingar mer än vad republiker i världen gör.

Canal frågar sig varför det ibland hävdas att monarkin är föråldrad och republiken är modern. Men vilka republiker talar vi om? Är det Iran eller Venezuela? Enligt alla rankningar och undersökningar anses Spanien som en fullständig demokrati.

Enligt historikern symboliserar Juan Carlos Spaniens bästa år från övergången till 2008.
”Det enda som det talas om nu är Juan Carlos sista år som kung. Med tiden kommer den allmänna opinionen att minnas kungens bästa år. Vi befinner oss i en politisk kris och det finns grupper i samhället som är intresserade av att sopa bort året 1978 och utvecklingen senare som var de bästa åren i Spaniens historia” säger den välkände författaren Jordi Canal som skrivit många böcker även om Kataloniens historia.

Canal, som är professor vid den franska samhällsvetenskapliga fackhögskolan École des Hautes Études en Sciences Sociales i Paris, betonar att monarkins stora mål måste vara ”att nå de nya generationerna som inte upplevde övergången till demokrati”.

”Det borde skolan ha tänkt på, mer pedagogik när det gäller monarkin och konstitutionen. Nu får vi betala konsekvenser av det som inte blev gjort”.

(Foto: Spanska kungahuset Casa Real)