Samtliga opinionsundersökningar inför det allmänna valet den 20 december visar att det parti som får flest röster inte får majoritet. Vid tidigare val har Felipe González, José María Aznar och José Luis Rodríguez Zapatero försökt få till koalitioner mellan två eller tre partier men det har inte gått.

Vilket parti tar plats i regeringskansliet Moncloa i Madrid efter valet den 20 december? Opinionsundersökningar pekar ut Partido Popular som det parti som just för tillfället får störst stöd i undersökningar. 2011 vann PP stort och fick egen majoritet. Så blir det inte nu.

Valsystemet i Spanien gör att de två största partierna gynnas. Uppdelningen i provinsiella gränser och mandatfördelning efter D’Hondts metod har varit avgörande när regeringar i Spanien har bildats.

Metodens upphovsman är belgaren Victor d’Hondt därav namnet. D’Honts metod gynnar helt enkelt de större partierna och provinser med stor befolkning. Victor d’Hondt var en av de mest framträdande kämparna för den proportionella valmetoden.

Annons

Med denna metod dividerar man partiernas röster med 1,2,3, 4 och så vidare. Resultatet blir ett antal kvoter som hjälper till att fördela mandat tills alla är utdelade. Det parti som fått flest kvoter får första mandat. Bakom varje mandat står alltså ett antal röster.

D’Hondts metod är inte enkel att följa med i och det sägs att när Victor skulle förklara mandatfördelningen för sin fru tog hon livet av sig.

Prioriteringen ovan enades Spanien om vid övergången till demokrati i syfte att främja den demokratiska regeringsmakten i ett land då den hängde på en skör tråd.

På EU-nivå är Spanien ett av få länder där koalitioner aldrig har existerat. Och det mest troliga enligt politiska bedömare blir det så återigen efter valet 20 december.