Europarådets kommission för mänskliga rättigheter har uppmanat Spanien att se till att humana gränskontrollåtgärder genomförs som inte leder till rättighetskränkningar efter att dussintals migranter dog förra månaden när de försökte klättra över ett gränsstängsel mellan Nador i Marocko och den spanska exklaven Melilla.

I efterdyningarna av massövergångsförsöket vid landgränsen den 24 juni, riktade rådets kommissarie för mänskliga rättigheter, Dunja Mijatovic, ett brev till Spaniens inrikesminister Fernando Grande-Marlaska Gomez där hon vädjade om en utredning av dödsfallen i landet. 37 personer dog – en av de värsta tragedierna i sitt slag. Mer än 2 000 migranter och flyktingar från Afrika försökte forcera det höga metallstängslet i Melilla.

I brevet, som offentliggjordes på onsdagen, noterade hon att rådets medlemsländer inte får bidra till kränkningar av mänskliga rättigheter samtidigt som de genomför åtgärder som vidtagits för att genomdriva deras migrationssamarbete med tredjepartsländer. Spanien och Marocko har ett avtal om migrationskontroll och de två länderna samordnar åtgärder för att förhindra illegala gränspassager.

Mijatovic bad Spanien att öka transparensen och ansvarsskyldigheten för gränskontrollpraxis i fall av utvisning genom att göra konsekvensbedömningar för mänskliga rättigheter, utveckla riskreducerande strategier och säkerställa oberoende övervakning av effekterna av rättigheterna.

Inrikesministerns svar

Annons

Gomez försäkrade rådet att statsåklagarens kontor och ombudsmannen genomförde utredningar av våldet i Melilla. Han bekräftade sitt lands åtagande att försvara migranters rättigheter och liv. Mellan 2018 och nu sa Gomez att uppskattningsvis 177.091 irreguljära migranter hade tagit sig in i Spanien sjövägen, av vilka majoriteten fördes till stranden i räddningsoperationer. Han tillade att alla förfaranden för utvisning, avvisning och nekad inresa till Spanien utförs i enlighet med lagen.