”Från nyåret ska Spanien arbeta till försvar för lag och ordning, fred och respekt för de mänskliga rättigheterna och se till att den nationella och internationella säkerheten ökar”. Det säger landets regeringschef Mariano Rajoy efter att Spanien tillsammans med Angola, Malaysia, Nya Zeeland och Venezuela valts in som nya icke-permanenta medlemmar i säkerhetsrådet i FN.

Länderna kommer att sitta i rådet i två år och tillträder den första januari 2015. Spanien har sedan 2005 arbetat med sin kandidatur. Regeringschefen Mariano Rajoy säger att det är goda nyheter för Spanien.

FN:s generalförsamling höll en sluten omröstning om Spanien eller Turkiet skulle få den femte lediga platsen, en omröstning som Spanien vann med rösterna 132 mot 60.

Säkerhetsrådets 15 medlemmar väljs på roterande basis, med undantag för de fem permanenta medlemsländerna Kina, Frankrike, Ryssland, Storbritannien och USA. De permanenta medlemmarna är även de enda som har veto i säkerhetsrådet.

Annons

Utöver de nya och de permanenta staterna sitter Litauen, Tchad, Chile, Jordanien och Nigeria kvar under 2015.

Förra gången Spanien var en icke-permanent medlem i säkerhetsrådet var 2003 och 2004 under José María Aznars tid som premiärminister.

De viktigaste frågorna framöver blir inbördeskrig i Syrien och hotet från den islamiska staten, Israel-Palestina konflikten och det iranska kärnenergiprogrammet. Under de kommande två åren har Spanien en röst i de beslut som tas av det internationella samfundet för att försöka hitta en lösning.