Den spanska regeringschefen Pedro Sánchez har formellt erbjudit att Spanien kan ta hand om de över 600 flyktingar som har befunnit sig på ett fartyg i Medelhavet under flera dagar. Italien har meddelat att de inte tänker ta emot fartyget.

Flyktingarna befann sig först på räddningsfartyget Aquarius. Inledningsvis avfärdade Läkare utan Gränser och SOS Mediterranée erbjudandet med tanke på att fartyget var överbelastat och avståndet till Spanien bedömdes för långt. Även väderförhållandena väntas bli sämre de närmaste dagarna.

Aquarius befann sig på 700 sjömils avstånd från Valencia men bara 30 sjömils avstånd från hamnar i Italien och Malta. Enligt nyhetsbyrån Europa Press har Aquarius som samordnas av Läkare utan gränser och SOS Mediterranée överfört 500 av 629 flyktingar på två italienska fartyg, ett från kustbevakningen och ett från militären. De tre fartygen går nu i konvoj till hamnen i Valencia. Italien har skickat mat och medicin.

Efter att regeringen i Italien vägrat att ta emot flyktingarna ska dessa överföras till Spanien med hjälp av två militärfartyg skriver Läkare utan gränser på Twitter. Talespersonen på Aquarius, Aloys Vimard, säger att flyktingarna kommer att föras över till Spanien. Vi är väldigt trötta, många är oroliga och frustrerade. Förhoppningsvis kan vi snabbt ta dem till ett säkert ställe.

På tisdagen skriver Málagas borgmästare på Twitter att kommunen är villig att ta emot 30 av de flyktingar som är på väg till Spanien.

Flera internationella organisationer har välkomnat Spaniens erbjudande att ta emot flyktingarna.

Det ska även tilläggas att den franska ön Korsika har erbjudit sig att ta emot flyktingarna.