Spanien tog under fjolåret emot 3.960 asylsökande från Venezuela vilket var det land som toppade bland asylsökande som kom till Spanien följt av Syrien (2.975) och Ukraina (2.570). ”Innan jag tvingades att fly hade jag ett arbete och en familj” säger Alfredo Mendoza, 39, som tvingades fly när landets socialistregering anklagade honom för att sabotera vattenverket där han arbetade.

I stället för att bemöta anklagelserna så valde han att fly. Han är en av 3.960 från Venezuela som har sökt asyl i Spanien på grund av den politiska oro som råder i Venezuela.

Enligt en rapport från CEAR (Comisión Española de Ayuda al Refugiado) registrerade spanska inrikesdepartementet 15.755 asylsökande under 2016 som var följda på grund av ras, religion, nationalitet eller hade tillhörighet till en viss samhällsgrupp eller politisk uppfattning.

Spanien får ofta kritik för att man har tagit emot få asylsökande jämfört med andra länder i Europa. Spanien har bara tagit emot en procent av samtliga asylsökande som tagit sig till Europa.

Spanien har åtagit sig att ta emot 17.000 migranter för att lätta på trycket i Grekland, Italien och Tyskland. Men Spanien har bara tagit emot 1.300 migranter.

Enligt myndigheterna i Spanien är de asylsökande inte intresserade av att komma till Spanien eftersom de hellre vill till Tyskland, Storbritannien och de nordiska länderna. Det är få som är villiga att söka asyl i Spanien och som dessutom kräver att stanna kvar i landet.

I provinsen Málaga kommer de flesta asylsökande från Ukraina (650) följt av Venezuela (371), Syrien (124) och Mali (102).

I morgon tisdag är Världsdagen för flyktingar eller Día Mundial del Refugiado. Antalet asylsökande från Venezuela väntas öka