En U20-landskamp i fotboll mellan Kuba och Gibraltar som skulle ha spelats i Marbella i lördags stoppades av Spanien i sista stund. Spaniens regering lade in veto mot att den nya UEFA-medlemmen Gibraltar skulle spela en ungdomslandskamp på spanskt territorium.

Bara ett par dagar efter att Sveriges U21-landslag hade vunnit mot Kuba på naturgräs i Marbella Football Centre skulle Kuba möta Gibraltar. Enligt artikel 7 i FIFA:s stadgar krävs ett godkännande av det landets regering där matchen ska spelas. Och Spanien i det här fallet godkände inte att Kuba och Gibraltar spelade en landskamp på spansk mark.

Spanien hävdar att enklaven Gibraltar ska tillhöra Spanien. Att Gibraltar har blivit fullvärdig medlem i UEFA upplevs som en nagel i ögat på spanjorerna som nu stoppade Gibraltars ungdomslandslag från att spela en träningslandskamp på spansk mark.

Enligt uppgifter i spansk media tänker även Spanien lägga in sitt veto mot att Gibraltar ska spela sina hemmalandskamper på Victoria Stadium som bara tar 8.000 åskådare. Det uppfyller inte de internationella villkoren menar spanjorerna.

Annons

Victoria Stadium ligger på det smala näs som förbinder Gibraltar med Spanien.