Efter nio dagar ute på Medelhavet anlände räddningsfartyget Aquarius till Valencia på söndagsmorgonen. 700 journalister från 180 medier var på plats vilket var fler än när Valencia hade Formel 1 eller när påven besökte Valencia.

Totalt 629 personer ankom med Aquarius plus två andra fartyg från italienska kustbevakningen och militären. Omkring 450 var män övriga var 80 kvinnor och cirka 100 minderåriga.

Det var i förra veckan som Spanien socialistregering och regeringschefen Pedro Sánchez meddelade att landet var villiga att ta emot flyktingarna ombord på Aquarius som nekades tillträde till Italien och Malta. Efter det beskedet har Spanien de senaste två dygnen mottagit ytterligare 1.290 flyktingar.

Som ett resultat av att ta emot Aquarius har flyktingar tagit sig över från Marocko till Spanien. Det är den största vågen av flyktingar som har kommit till Spanien sedan den ekonomiska krisen.

Eftersom EU i dagsläget sitter och förhandlar med Marocko om nya fiskeavtal låter marockanska myndigheter flyktingarna passera. Får inte Marocko sin vilja igenom i de nya fiskeavtalen låter de flyktingarna från länderna söder om Sahara passera för att ta sig in i Europa. EU kan inte räkna med hjälp från Marocko förrän avtalet om fisket är i hamn.

Under 48 timmar under veckoslutet kom 1.290 immigranter varav 1.138 till den andalusiska kusten och 152 till Kanarieöarna i 73 båtar. Vi får gå tillbaka till år 2006 för att hitta en sådan siffra på bara två dygn skriver Diario SUR på måndagen.

Analytiker hos nationalpolisen och Guardia Civil avfärdar socialistregeringens nya generösa hållning mot flyktingarna med att omsvängningen kommer för hastigt. Det har inte hunnits göra några förberedelser eftersom flyktingströmmen är i klorna på maffialigor.

Att Pedro Sánchez gav beskedet att flyktingbåten Aquarius kunde anlöpa hamnen i Valencia utnyttjas av maffialigor och människosmugglare. Redan nu rapporteras det om att flyktingsmugglarna har ändrat sina rutter i Nordafrika.