Utländska investerare som vill köpa bostäder värda mer än 500 000 euro kan direkt få visum i Spanien. 

Det kommer regeringen nu att sätta stopp för. 

Något som får delar av fastighetsbranschen att reagera. 

Den spanska regeringen har nyligen bestämt sig för att slopa sina ”golden visa” för utländska fastighetsköpare. De förklarar beslutet att landets bostadsmarknad är under hårt tryck vilket har fått priserna att skena. 

Läs mer: Regeringen röstar för att begränsa visum för rika utlänningar som köper bostad

Annons

Pedro Sánchez har valt att skynda på sina planer att stryka de speciella visum som ger utländska storinvesterare möjlighet att skriva sig fullt ut i landet när de köper en bostad värd mer än 500 000 euro. Denna möjlighet har funnits sedan 2013 men det är först under de senaste två åren som regeringen menar att man sett klara uppgångar i priser i utvalda delar av landet. 

Under ett regeringssammanträde förklarade bostadsminister Isabel Rodríguez att antalet sådana visum som utfärdas har stigit från 461 under 2016, till 997 under 2021, sedan till mer än det dubbla (2 017) 2022 och ytterligare 3 273 ifjol. 

(Bild: Ministerio de Vivienda)

Detta innebär att en tredjedel av alla golden visa som utfärdats sedan 2013 har delats ut under de senaste två åren. Totalt har 14 576 sådana delats ut sedan man började med det under Mariano Rajoys regering.

Ministern berättade också att det främst är investerare från Kina, Ryssland, USA, Storbritannien, Ukraina, Venezuela, Iran och Mexiko som dragit nytta av programmet. De köper framförallt bostäder i Barcelona, Madrid, Málaga, Alicante, på Balearerna och i Valencia. Dessa sex provinser står för 90 procent av alla inblandade affärer. 

“I Marbella står de golden visa för 7,1 procent av alla husköp, i Barcelona når de 5,3 och i vissa kommuner på Balearerna kommer de upp i hela 10 procent”, uppgav ministern. 

Sektorn är tveksam

De som jobbar i bostadssektorn i Spanien menar att även om antalet köp som görs av utländska storinvesterare ökar så utgör de bara en bråkdel av den totala marknaden. De hävdar att de inte är anledningen till de kraftigt ökande priserna. 

“Att ta bort de golden visa är helt ologiskt eftersom det delas ut mycket få varje år. Det enda det uppnår är att arbeta mot att utländska pengar hamnar i den spanska ekonomin”, sade Iñaki Unsain som är chef på fastighetsbyrån ACV. Totalt gjordes över 600 000 bostadsaffärer i Spanien under 2023. 

Regeringen medger att detta inte är en totallösning på en “komplex situation som inte kan åtgärdas med enkla lösningar”. De menar att slopandet av visumen ska “ge ett exceptionellt svar i specifika delar av landet där priserna är särskilt stigande och där det råder brist på bostäder”. 

Mer än 10 miljarder euro

Enligt uppgifter från Vivienda, har de som fått golden visa investerat totalt 10 miljarder euro i Spanien sedan 2016. Den genomsnittliga investeringen från dessa individer är 951 203. 

I år delades 342 stycken ut i januari vilket ledde till en investering på totalt 255,7 miljoner euro.