Den spanska kongressen kommer på torsdag att rösta om att godkänna Finlands och Sveriges anslutning till Nato. Vänsterorienterade partiet Unidas Podemos som sitter i regeringskoalition med PSOE kommer att lägga ned sina röster.

Sverige och Finland blev formellt inbjudna till försvarsalliansen den 29 juni och sedan dess har samtliga medlemsländer skrivit under ansökan. Det som återstår är att medlemsländers parlament ratificerar anslutningsprotokollet i enlighet med deras nationella krav och förfaranden.

På torsdag är det Spaniens tur att komma fram till ett beslut.

Enligt talespersonerna för Podemos, Pablo Fernández, respektive Izquierda Unida, Sira Rego, kommer vänsteralliansen att avstå från att rösta från svensk och finsk Nato-ansökan.

Annons

– Det är ingen hemlighet vad Podemos tycker om Nato, men samtidigt är det ett beslut tagit av Finland och Sverige som vi respekterar, säger Unidas Podemos i ett gemensamt uttalande enligt nyhetsbyrån Servimedia.

När alla medlemsländers regeringar godkänt samtliga punkter överlämnas beviset till USA och därefter bekräftas medlemskapet.