I morgon lördagen den 4 juli öppnas som väntat gränserna för resenärer från flertalet av de länder som finns med på EU:s lista över säkra länder.

EU: lista omfattar femton länder men enligt principen för ömsesidighet så öppnar Spanien ännu inte upp för Kina, Marocko och Algeriet. Dessa länder kan möjligtvis öppnas för längre fram i sommar, men än finns inga beslut i den frågan. Reserestriktionerna lyfts i morgon för dessa länder:

Australien
Kanada
Sydkorea
Georgien
Japan
Montenegro
Nya Zeeland
Rwanda
Thailand
Tunisien
Serbien
Uruguay

Faktum är att även om Spanien öppnar sina gränser för de ovan nämnda länderna så är det bara fyra av dessa som tillåter inresa av resenärer från Spanien. De är Serbien, Montenegro, Tunisien och Sydkorea. När det gäller Sydkorea är en 14-dagars karantän obligatorisk för både koreaner och utlänningar.

Annons

Ordern som publicerades i BOE av inrikesministeriet påminner också om de många undantagen som trots allt tillåter resor även från andra länder, t.ex.: Hälso- och sjukvårdspersonal, godstransportörer (inklusive fartygsbesättningar), militärer, diplomatisk eller konsulär personal mm. Likaså är resor tillåtna för medlemmar i humanitära organisationer och människor som kan visa på force majeure eller av humanitära skäl m.fl.

Inga restriktioner kommer att tillämpas vid landgränserna till Andorra eller Gibraltar, däremot fastställs det att den tillfälliga stängningen av landgränserna mellan Marocko och exklaverna Ceuta och Melilla bibehålls.

Bildtext: Adolfo Suárez Madrid-Barajas flygplats, terminal 2, foto: John M (Wikimedia).
Artikel: Jonny Erixon.